KOLIKO JE ČESTO VAŠE PREZIME? Ovo sigurno zanima sve SRBE, a evo kako i da SAZNATE - jako je JEDNOSTAVNO! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

JAKO ZANIMLJIVO

KOLIKO JE ČESTO VAŠE PREZIME? Ovo sigurno zanima sve SRBE, a evo kako i da SAZNATE - jako je JEDNOSTAVNO! (VIDEO)

Osim što je jako interesantno i zanimljivo jako je prosto, a sve što treba da uradite jeste da odete na ovaj sajt i da ukucate svoje prezime u pretraživač

Objavljeno: 15:36h

Ukoliko vas zanima koliko tačno ljudi postoji sa vašim imenom ili prezimenom i gde se najviše nalaze na svetu, postoji jako jednostavan način da to otkrijete.

Osim što je jako interesantno i zanimljivo jako je prosto, a sve što treba da uradite jeste da odete na ovaj sajt i da ukucate svoje prezime u pretraživač.

Osim ove imate izobilje opcija koje možete da pretražite, a sve do jedne su jako zabavne.

Možete otkriti koje su najbogatije porodice po državama, koje su vere najviše zastupljene u njima, kao i koja su imena i prezimena najkraća i najduža.

1 / 3 Foto: Printscreen/Forebears

Na društvenoj mreži TikTok je objavljen video snimak mladića koji pokazuje kako veb stranica funkcioniše i kako da dobijete odgovor na pitanje koje vas sigurno zanima.

Pogledajte kako to izgleda:

@ascericm Pišite obavezno koji je vaš rezultat? ? #ascericm ♬ original sound - Mića

U Srbiji vam se najčešće može desiti da upoznate nekoga ko se preziva Jovanović, Stojanović, Petrović i Đorđević. Međutim, ima i onih koji nose malo manje uobičajena prezimena, kao što su Nedoklan, Smrzlić, Studen i Krešoje.

Prezimena u našim krajevima se tek od 1842. godine, naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića, uvode kao obavezan vid identifikacije. Ranije prezimena nije ni bilo, već su umesto njega Srbi i narodi sa Balkana dodavali naziv plemena iz kojeg potiču.

1 / 9 Foto: Emilija Jovanović

Prezimena su najčešće nastala po imenu oca, ali i po zanimanju roditelja, mesta u kome je porodica živela, kao i po očevom nadimku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.