NE KREĆITE NA PUTOVANJE VAN SRBIJE DOK NE PROVERITE 1 STVAR: Nije naivno, mogu vas VRATITI sa granice!
ilustracija, Foto: RINA, Printscreen/youtube, Sonja Spasić, Profimedia

saveti

NE KREĆITE NA PUTOVANJE VAN SRBIJE DOK NE PROVERITE 1 STVAR: Nije naivno, mogu vas VRATITI sa granice!

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni

Objavljeno:

Obzirom da je sezona godišnjih odmora i to već u punom jeku, osim što se brinete da li ste sve od prtljaga i dokumenata poneli, trebalo bi da obratite pažnju i na još jednu stvar.

Naime, svi građani Srbije trebalo bi da obavezno provere u Registru neplaćenih kazni da li imaju neka zaostala dugovanja, odnosno neplaćene kazne za prekršaje, kako ne bi došli u situaciju da ih vrate s granice.

Na ovaj način građani će sebe poštedeti neprijatnosti da im na graničnom prelazu nije omogućen izlazak iz zemlje. Inače, ista provera se vrši i prilikom ulaska u zemlju.

Sajt Registra za neplaćene kazne
Sajt Registra za neplaćene kaznefoto: Printscreen

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja.

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

- Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, može da bude prekoračenje brzine, može da bude bilo koji saobraćajni prekršaj, znači ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu - objašnjava Živko Marković iz Agencije za registraciju vozila za RTS.

1 / 5 Foto: Printscreen/AMSS, RINA

Najčesće se radi o novčanim kaznama koje nisu visoke, za neki neplaćeni prekršajni nalog, gde sudija nakon svih zakonom propisanih radnji po kojima kažnjeni ne postupi, izda poternicu.

Tokom leta se događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Jedan od razloga je i to što komunalna milicija, saobraćajna policija i "Parking servis" već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila. Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

Dakle, pronašli obaveštenje u sandučetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.