I DOK SVET BRUJI O EPOHALNOM OTKRIĆU, NA TVITERU BUKTI RAT "NEVERNIH TOMA": Srbi se nalupetali ko NIKO! FOTO
Foto: Nasa, Printscreen/twitter

DŽEJMS VEB I DRUGI NEPRIJATELJI SRBA

I DOK SVET BRUJI O EPOHALNOM OTKRIĆU, NA TVITERU BUKTI RAT "NEVERNIH TOMA": Srbi se nalupetali ko NIKO! FOTO

Mnogi su u svojim komentarima iskazali divljenje i odluševljenje, ali bilo je i onih koji su ismejali naučnike

Objavljeno:

I dok svetska javnost bruji o spektakularnom dostignuću, najvećem i najmoćnijem teleskopu koji je čovečanstvo ikada napravilo, na Tviteru "bukti" rat "Nevernih Toma".

Dok jedni korisnici ove društvene mreže sa oduševljenjem dele prve fotografije udaljenog dela svemira od kojih zastaje dah, drugi ostavljaju komentare u kojima navode da je "sve laž Amera".

Korisnik Goran Vukajlović na svom nalogu objavio je najnoviju vest o teleskopu Džejms Veb i istakao da je ovaj pronalazak vest decenije:

"James Web nije najveća vest dana, ni meseca, a ni godine; to je vest decenije. Teleskop postavljen u L2 tačku sistema Zemlja-Sunce na 1.5 miliona kilometara je apsolutni trijumf nauke i tehnologije. Prva slika koju smo dobili je prosto zapanjujuća. Duboko polje kosmosa, koje na nebeskoj sferi zauzima površinu zrnca prašine otkriva nam galaksije iz vremena rađanja Sunca, pre 4.6 milijardi godina. Gravitaciono sočivo u vidu jata galaksija briljantno dokazuje Ajnštajnovu teoriju relativiteta još jednom. Desetina Ajnštajnovih prstenova deluje nestvarno", navodi se u objavi.

Mnogi su u svojim komentarima iskazali divljenje i odluševljenje, ali bilo je i onih koji su ismejali naučnike:

Jedan korisnik Tvitera naveo je da "čačkamo mečku" i da ovim postignućima možemo ugroziti "našu napaćenu planetu":

Podsetimo, najveći i najmoćniji teleskop koji je čovečanstvo ikada napravilo poslao je nazad prve fotografije udaljenog dela svemira i ne preterujemo kada kažemo da vam od njih zastane dah.

Nakon 25 godina i preko 10 milijardi dolara James Webb teleskop sa svojim 6,5-metarskim primarnim ogledalom i sunčanim štitom veličine teniskog terena konačno smo dobili prve slike. Prva fotografija objavljena je juče i predstavlja skup galaksija SMACS 0823 koji se pojavio pre 4,6 milijardi godina. Kombinovana masa skupa galaksija se ponaša kao gravitaciono sočivo, uveličavajući mnoge dalje galaksije iza njih.

Svemir
foto: NASA

Na slici se vide delovi kosmičkog gasa i prašine koji su visoki skoro sedam svetlosnih godina. Ultraljubičasta radijacija i delovi svemirskih čestica poznati kao solarni vetrovi se emituju od vrućih mladih zvezda u okviru ove magline, praveći ove čudesne formacije koje do skoro niko sa Zemlje nije mogao da vidi.

1 / 5 Foto: NASA

Ove slike demonstriraju moć James Webb teleskopa i samo delić onoga što astronomi mogu da nauče o svemiru i dalekim zvezdama i planetama: kako se zvezde rađaju, kako utiču na svoj kosmički komšiluk, kako umiru i sličnu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.