O DOKTORU SAVI I DANAS GOVORE: Njegov poduhvat sačuvao je više od 300 LJUDI, NAJHRABRIJI SRPSKI LEKAR! (VIDEO)
Dr Sava, Foto: Printscreen/Youtube

HEROJ

O DOKTORU SAVI I DANAS GOVORE: Njegov poduhvat sačuvao je više od 300 LJUDI, NAJHRABRIJI SRPSKI LEKAR! (VIDEO)

U trsteničkom Domu zdravlja dr Sava Stanojević (1898-1982) od prošlog oktobra ima posebno spomen - obeležje - medaljon od bronze

Objavljeno:

Na dan 22. jun, davne 1898. godine u Beogradu rođen je jedan od najhrabrijih lekara Srbije - dr Sava Stanojević, koji je još kao 17-godišnjak, gimnazijalac, radio pri francuskoj vojno-lekarskoj misiji, prošao golgotu povlačenja u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu, u Trsteniku spasao više od 300 svojih pacijenata romske nacionalnosti, pišu Večernje novosti.

Medicinu je završio na Sorboni 1935. godine, gde je odbranio doktorsku tezu "Prilog proučavanja malarije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca". Lečio je u Sarajevu, Drvaru, Dragačevu, Guči, Užicu, Smederevu i sve od 1931. do 1966. godine neumorno, u Trsteniku. Danas, Dom zdravlja u ovom gradu nosi njegovo ime, nimalo slučajno.

- U jesen 1915. godine povlači se sa srpskom vojskom i francuskom vojnom misijom, put Kosova i po bespućima Albanije - istraživao je svojevremeno dr Aleksandar Milićević 1998. godine, u svojoj knjizi "Dr Sava Stanojević - lekar, humanista, patriota". - Po zimi, snegu i bespuću s oskudnom obućom i odećom, neprekidnim marševima danju i noću, mučen glađu do iscrpljenosti i opšte nemoći, najzad stiže sa trojicom lekara u Skadar. Posle zarobljavanja italijanskog broda od strane Austrougara, zbog lažne izjave engleskog lekara da na brodu vlada kolera, brod biva pušten i oteran u Italiju, od luke do luke, koje ga nisu primale, pa se tako najzad obreo u Marselju.

Posle Marselja prešao je Stanojević na Korziku, a potom i u Nicu, gde je pohađao gimnaziju za srpsku decu. Stanojević je dobro upamtio "prevaru" engleskog lekara. Po sličnom receptu, samo pozivajući se na navodnu epidemiju pegavog tifusa, dr Sava je spasao 300 Roma sa periferije Trstenika, koje Nemci usled proglašenja zaraze, nisu smeli da deportuju.

- Nikad dr Sava ne reče da je umoran, "ne mogu i neću" - navodi Milićević. - Svi bolesni pregledani, sva deca u školama pregledana i vakcinisana. Odlazi u stan bolesnika u gradu i po selima, konjskim zapregama i pešice, bez obzira na vremenske prilike i doba dana ili noći.

U trsteničkom Domu zdravlja dr Sava Stanojević (1898-1982) od prošlog oktobra ima posebno spomen - obeležje - medaljon od bronze.

- Nosimo ime po velikom humanisti, koji je žiteljima trsteničke opštine podario najplodotvornije godine svoje doktorske karijere - zapisano je u zvaničnom istorijatu DZ "Dr Sava Stanojević".

- U znak sećanja na velikana našeg zdravstva i humanistu, trstenički Romi obeležavaju 14. oktobar, Dan spasavanja od nemačkih okupatora, kao Dan zahvalnosti.

Herojstvo i na filmu

Istinit događaj spasavanja Roma iz trsteničkog naselja Osaonica u Drugom svetskom ratu bio je inspiracija za dokumentarac "Zahvalnost" reditelja Jovana Rančića 1968. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.