U TOKU JE SEZONA "URBANIH POPLAVA"! Ukoliko se nađete okruženi VODOM, ovo je prva stvar koju morate da URADITE
Foto: Beta / Dragan Gojić

OPREZ

U TOKU JE SEZONA "URBANIH POPLAVA"! Ukoliko se nađete okruženi VODOM, ovo je prva stvar koju morate da URADITE

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je ogromna količina kiše u utorak izazvala kolaps i opasnost po život i imovinu građana Beograda

Objavljeno: 09:13h

Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je za RTS da su ogromne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava.

Objašnjava šta treba uraditi ukoliko se nivo vode oko vas povećava.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je ogromna količina kiše u utorak izazvala kolaps i opasnost po život i imovinu građana Beograda, a da su, osim u Beogradu, na teritoriji opština Raška, Sjenica udari groma izazvali veliki broj požara.

"To je jedna pojava koja se ne dešava često, ali mi smo pre svega bili angažovani na spasavanju lica iz takozvanih urbanih poplava usled ogromnih kišnih padavina koje su pogodile grad Beograd", rekao je Čaušić.

Istakao je da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava i da su formirali štab i poslali sve ekipe u Zemun i Novi Beograd kako bi što brže mogli da pruže pomoć građanima.

"Imali smo deset evakuacija, devet direktno iz vode. To je ono što nas čini ponosnim, da smo izašli bez žrtava iz ovakve situacije", naveo je Čaušić i rekao da su i pripadnici Policijske uprave za grad Beograd pomogli gde god su se našli.

Australija, Poplave
foto: Profimedia

Najveća opasnost na najnižim kotama

Napomenuo je da najveću opasnost predstavljaju najniže kote u gradu – podvožnjaci, kuće koje su na nižim tačkama, ali i da sve prijave građana moraju da se provere što je brže moguće.

"Najopasnije je kada se nađete na niskim tačkama u ovakvoj situaciji, jer onda voda nadire i može, nažalost, da dođe i do najgorih posledica, što se nama nije desilo", rekao je Čaušić i istakao da je u pitanju bila koordinisana akcija.

1 / 14 Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd_rezerva

Dodao je da je najteže bilo u Zemunu i Novom Beogradu, a da je prijava bilo i u Surčinu.

"U Zemunu je palo 128 litara kiše u roku od dva sata. To su nezapamćene padavine za tu opštinu. Obrenovac 2014. – 240 litara palo za dva dana", naveo je Luka Čaušić i dodao da se radi o ogromnoj količini kiše koja je za ovo doba godine neočekivana.

Objasnio je da je u slučaju poplave, ukoliko se nivo vode povećava, potrebno popeti se na više etaže ili komade nameštaja, kao i da bi idealno bilo isključiti struju i pozvati vatrogasce na 193.

Oluja, Kiša, Nevreme
foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd_rezerva

Od početka godine više od 8.700 požara na otvorenom

Čaušić je naveo da je od početka godine bilo 8.754 požara na otvorenom i da je Sektor za vanredne situacije preventivno počeo ranije da radi u smislu apela i prevencije deljenjem flajera i plakata, kao i u okviru saradnje sa drugim sektorima MUP-a.

"Mi smo ustostručili naš inspekcijski nadzor u odnosu na prošlu godinu. Za ranije godine neću ni da spominjem. Tako ćemo i da nastavimo. Mi smo tek na početku požarne sezone. Klima se toliko menja da mi sad usred jula pričamo o ogromnim padavinama. Nakon par dana će opet da krenu požari i to znači da moramo kao društvo da budemo oprezniji i spremniji na ono što nas čeka", poručio je Čaušić.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.