SNIMLJEN NEVEROVATAN FENOMEN U SRBIJI, TO MOŽE DA SE VIDI SAMO U JAPANU! Dragocen prizor! (VIDEO)
Tiski cvet, Foto: PRINTSCREEN/FACEBOOK/TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE NOVI BEČEJ

PREDIVNO

SNIMLJEN NEVEROVATAN FENOMEN U SRBIJI, TO MOŽE DA SE VIDI SAMO U JAPANU! Dragocen prizor! (VIDEO)

Uglavnom ih je moguće videti u proleće i početkom leta kada se roje i to u večernjim satima. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele 3 godine i dužu se na površinu vode

Objavljeno:

Postoje neverovatne pojave u prirodi za koje jako mali broj ljudi zna, pa tako često ni ne obraćamo pažnju šta se dešava oko nas. Mada, uvek ima dobrih poznavalaca prirode kojima ništa ne može da promakne i koji uživaju u ovakvim prizorima.

Na društvenim mrežama pojavio se predivan snimak presvlačenja Tiskog cveta pre prvog leta. Tiski cvet je insekt koji spada u vodene cvetove, kod nas je došao iz Holandije, a ranije se mogao naći širom Evrope.

Međutim, situacija je danas znatno drugačija. Tiski cvet iliti Palingenia longicauda pojavljuje se samo na toku reke Tise, pa odatle i karakterističan naziv, i pojavljuje se još samo u Japanu na toku reke Jangcejang.

1 / 4 Foto: Printscreen/facebook/Turistička organizacija opštine Novi Bečej

Inače, Tiski cvet je u Srbiji strogo zaštićena vrsta kao i na međunarodnom nivou na osnovu Bernske konvencije. Dugačak je od 8 do 12 centimetara i poznat je kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi.

Mužjaci Tiskog cveta su jedini među krilatim insektima koji se mitare posle dobijanja svojih funkcionalnih krila. Ove životinje žive vrlo kratko i što je posebno interesantno one se ne hrane već naduvaju svoja creva vazduhom što im omogućava lakši let.

Uglavnom ih je moguće videti u proleće i početkom leta kada se roje i to u večernjim satima. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele 3 godine i dužu se na površinu vode. Kada stignu do površine vode onda se mitare tj. larva odbacuje svoju košuljicu i izlazi insekt. Upravo ovaj proces snimljen je pre nekoliko dana, pogledajte kako se iz larve stvara predivan insekt.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.