NAJEZDA SMRDIBUBA, UNIŠTILE SU SVE ŠTO JE RODILO: U ovom delu Srbije ne znaju šta će od ovih NAPASTI!
Smrdibuba, Foto: Printscreen

STRAŠNO

NAJEZDA SMRDIBUBA, UNIŠTILE SU SVE ŠTO JE RODILO: U ovom delu Srbije ne znaju šta će od ovih NAPASTI!

Najezda smrdibuba u Mačvi. Protiv ovih insekata ne postoji efikasno hemijsko sredstvo

Objavljeno:

U borbi protiv smrdibuba ne postoji efikasno hemijsko sredstvo, pa u poljoprivrednim apotekama preporučuju primenu insekticida.

U narodu poznate kao smrdibube zbog tečnosti neprijatnog mirisa koju ispuštaju, ovi insekti koji su u naše krajeve doleteli iz Azije i na prvi pogled u jednom stadijumu izgledaju i bezopasno, jer podsećaju na bubamaru, u stvari su velike štetočine koje ugrožavaju proizvodnju brojnih ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura.

Zaštita je otežana

- Napale su sve što je rodilo. U bašti su njima okićeni paradajz, krastavci, paprika, mlade tikvice, krompir, zavukle su se u krošnje boranije. Primetio sam ih i na trešnjama, višnjama, breskvama... Ma nema gde se sve nisu izlegle, sve će da unište - žale se ljudi u Mačvi.

Smrdibube
foto: Profimedia

Diplomirana inženjerka zaštite bilja, Slavica Maksimović iz PSS u Šapcu, objašnjava da su se stenice ove godine ranije pojavile zbog toplije zime. Pošto preživljavaju kao odrasli insekti, zbog toplijeg vremena su ranije, još u maju, položile svoja jaja i već od polovine juna su počele da prave probleme ratarima, voćarima i povrtarima.

-Globalno su velike štetočine jer napadaju zrele plodove. Kada probode pokožicu ploda u njega ubrizga enzime i tako razloženo meso ploda isisava. Na plodu ostaju pege, deformiše se, nije više za jelo i gubi svoju tržišnu vrednost - objašnjava inženjerka Maksimović.

Smrdibuba
foto: Printscreen Tviter

U borbi protiv ove napasti ne postoji efikasno hemijsko sredstvo, pa u poljoprivrednim apotekama preporučuju primenu insekticida, jer navodno svaki insekticid koji se primeni pre zrenja plodova može da pomogne.

- Zaštita je otežana jer stenice napadaju plodove kada su već zreli, a ne postoje preparati sa karencom da bi danas mogli da tretiramo biljke, a sutradan da ih koristimo za jelo. Nauka radi na tome da iznađe predatorske organizme koji će uticati da se smanji broj jajnih legla. Za povrtnu stenicu je pronađen predator, dok za braon mramorastu stenicu još nije otkriven prirodni neprijatelj - kaže inženjerka Maksimović.

Preporuka

Stručnjaci koji se bave zaštitom bilja preporučuju proizvođačima koji iz hobija ili za svoje potrebe u baštama sade različito povrće i voće da se od stenica brane zaštitnim mrežama. Ukoliko se koriste insekticidi u vreme pre zrenja, treba da se vodi računa o karenci.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.