DANAS PROSLAVLJAMO JELISIJEVDAN: Evo kakav je OBIČAJ na današnji dan, prema verovanju ŽENE bi trebalo da urade OVO!
Ilustracija, Foto: RINA

praznik

DANAS PROSLAVLJAMO JELISIJEVDAN: Evo kakav je OBIČAJ na današnji dan, prema verovanju ŽENE bi trebalo da urade OVO!

Prema Bibliji, kada je bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika je odredio Jeliseja

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Jelisijevdan. Sveti Jelisej, starozavetni prorok, živeo je u devetom veku pre nove ere.

Prema Bibliji, kada je bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika je odredio Jeliseja. Ilija je Jeliseju preneo božju volju, podario mu svoj ogrtačem i izmolio od boga proročki dar za Jeliseja.

Predanje kaže daje prema čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka. Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i učinio još mnoga čuda. Preminuo je u dubokoj starosti.

Verovanje nalaže da je ovaj dan zavetni za sve koji pate od bolesti očiju. Danas odlaze u crkve i manastire, gde noktima malo zagrebu zid i malterom protrljaju oči. Na dan svetog Jeliseja ne radi se u polju osim setve prosa, i zato postoji rečenica u narodu: „Jelisije proso sije, ide Vida da obiđe.“

Postoji još jedno verovanje, žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

(Espreso/Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.