RGZ NASTAVLJA S RADOM OD PONEDELJKA: Evo kada se očekuje puštanje svih servisa!
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

rad

RGZ NASTAVLJA S RADOM OD PONEDELJKA: Evo kada se očekuje puštanje svih servisa!

Po okončanju nastalih problema javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena

Objavljeno:

Republički geodetski zavod je objavio da će od ponedeljka, 20. juna, početi sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa nephodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

Kompletno puštanje svih servis očekuje se do kraja sledeće nedelje, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim naprednim napadima.

U zajedničkoj koordiniranoj akciji stručnjaka RGZ-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnika BIA i MUP-a, i u saradnji sa domaćim i međunarodnim timova inženjera za IT bezbednost, uspešno su sprovedeni sigurnosni protokoli u cilju zaštite kompletnog IT sistema RGZ-a koji je bio meta intenzivnog i koordiniranog sajber napada u cilju sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka koja je deo suvereniteta Srbije, navodi se na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

Dodaje se da zbog osetljivosti operacije, koja se izvodi radi zaštite podataka, RGZ nije u mogućnosti da o svemu obaveštava javnost, već samo relevantne državne organe.

Po okončanju nastalih problema javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena.

Informacije se mogu pratiti na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

RGZ je ranije ove sedmice saopštio da je od utorka, 14. juna 2022. godine, počeo intenzivan hakerski napad i da su radi zaštite podataka aktivirani svi bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem RGZ.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.