PONIZILA JE TITA OVOM REČENICOM DOK JE MOLIO DA MU SE VRATI: Kasnije je i PRAUNUKA uradila SLIČNO! (FOTO)
Tito, Foto: Profimedia

TITO I ŽENE

PONIZILA JE TITA OVOM REČENICOM DOK JE MOLIO DA MU SE VRATI: Kasnije je i PRAUNUKA uradila SLIČNO! (FOTO)

– Draga moja, u ovoj kući nema mesta za dve žene – dobacila je mlađa partizanka

Objavljeno:

Sara je ćerka glumca Ranka Zidarića i Saše Broz, rediteljke i unuke Josipa Broza Tita. Nije mogla više da se nosi sa poznatim prezimenom slavnog pradede, i odlučila je da ga promeni. Naime, uzela je ono od Herte Haas,Titove bivše supruge i svoje prabake.

Sve ovo je potvrdila i njena majka u intervjuu za "Večernji list".

– Pre dve godine rekla je da želi da se makne od tereta mog i Rankovog prezimena, te je odlučila da uzme bakino prezime Haas. Podržali smo svoju ćerku, jer znamo šta znači boriti se sa tim, Osetili smo da joj je došlo prirodno i ima smisla – izjavila je Saša.

Ali, dodaje da nema problem, sa kojim se suočava njena ćerka.

– Sa svoje 53 godine, naučila sam da živim s tim. Ponosna sam na svoje prezime i ponosno ga i nosim. U pozorištu prezime ništa ne znači, već pečat koji ostaviš svojim radom i koji nema veze sa genetikom – priča Titova unuka.

Maršal Tito uvek je bio okružen lepim ženama. Voleo je mlade, atraktivne i one "sa stavom", a često ga nije sprečavalo ni ako su bile udate. Imao je samo četiri "zvanične” žena, sa dve je bio u braku, a samo jedna od njih je bila ta koja je napustila Broza, jer nije htela da "trpi njegovo ponašanje”. To je upravo bila Sarina prabaka Herta Haas.

Član SKOJ-a bila je od 1934, a Komunističke partije Jugoslavije od 1936. godine. Josipa Broza Herta je upoznala 1937. godine u Parizu, gradu koji je bio regrutni centar španskih dobrovoljaca i stanica na putu prema Moskvi, prestonici Kominterne.

Međutim, ljubav je planula dve godine kasnije, kada se Tito vraćao iz Moskve u sam osvit Drugog svetskog rata 1939. Zastao je U Istanbulu, gde je čekao lažni pasoš, kako bi ušao u Jugoslaviju. A njega je urpavo donela Herta.

Ljubav je ovog puta planula punim žarom i par se zajedno vratio u Jugoslaviju i nastanio u Zagrebu. Stanovali su u unajmljenoj kući, pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić.

Njihova vanbračna veza trajala je samo do 1941. godine i početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Tito je u maju po zadatku otputovao u Beograd gde je upoznao novu ljubav – partijsku kurirku Davorjanku Paunović Zdenku.

Tito
Titofoto: Printscreen

Herta Has ostala je u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska rodila je sina Mišu. Majku i bebu od ustaša je skrivao u svojoj momačkoj garsonjeri Vladimir Velebit, takođe partijski funkcioner.

Neposredno pre nego što je trebalo da, zajedno sa piscem Miroslavom Krležom, ode u partizane, ustaše su Hertu uhapsile. Partijska organizacija je uspela da bebu skloni u folksdojčersku obitelj Mahnufrit i Miša je tako preživeo.

Tito i Herta sreli su se ponovno 1943. godine u Jajcu gde je ona došla sa Ivom Lolom Ribarom na drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

1 / 5 Foto: Printscreen / Youtube

Tito je već imao novu ženu Davorjanku Paunović, koja se takođe nalazila u Jajcu. Herta se sa njom srela u kući određenoj za stanovanje druga Tita.

– Draga moja, u ovoj kući nema mesta za dve žene – dobacila je mlađa partizanka.

Po svedočenju partijskih drugova prisutnih na zasedanju Hertu je ovo toliko razbesnelo da je pronašla Tita u štabu i pred svima ga pitala: “Ko je ta žena? Zar ti nisam ja žena?”

Titu je bilo vidno neprijatno, uspeo da jedva prozbori: “Pa, probajte da se dogovorite”.

Herta nije imala nameru da se dogovara. Istog dana ostavila je sve i vratila se u Sloveniju. Bio je to njen konačni raskid sa Titom.

JEDINA ŽENA KOJA JE TITU REKLA: "NE!"

Po Jugoslaviji je dugo kolao trač da je posle smrti Davorjanke 1946. maršal pisao Herti i molio je da se vrati. Titovo pismo je bilo dugo 16 strana. Herta je odgovorila u dve rečenice.

– Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na kolena pred istim čovekom – napisala je.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.