NEMOĆNI SOKOLOV PTIĆ JE POD STROGOM ZAŠTITOM: Kako je Mladen spasao Srećka? (FOTO)
Vetruška, Foto: Printscreen/RTS

SVAKA ČAST

NEMOĆNI SOKOLOV PTIĆ JE POD STROGOM ZAŠTITOM: Kako je Mladen spasao Srećka? (FOTO)

Briga o zaštićenim vrstama je zakonska obaveza, a put do dobročinstva i prirodnih zakonitosti stručnjaci kažu, lak je i jednostavan

Objavljeno:

Vetruška je ptica grabljivica, iz porodice sokolova. Pod strogom je zaštitom, jer je čistač prirode, i zbog straha od istrebljenja. Zahvaljujući profesoru fizičke kulture, spaseni ptić u Zminjaku, imaće svoj sokolov let.

Nemoćnog, skupljenog ptića, Mladen je pronašao na prometnom seoskom putu i nijednog trenutka se nije dvoumio da ga skloni, a kako u blizini nije bilo ni ptica ni gnezda - i da ga udomi i da ga zbrine.

„Odmah sam otišao da kupim meso, pročitao na internetu šta ona voli da jede, kupio sam 100 grama junećeg mesa i počeo da je hranim malim komadićima. Prvo sa štapićima jer me je jednom gricnula a posle toga smo se združili, počela je iz ruke da mi jede", ispričao je Mladen Prelovac iz Zimnjaka.

Svestan zakonske odgovornosti i da zaštićenu grabljivicu ne sme i ne može da zadrži, pomoć oko zbrinjavanja ptića nazvanog Srećko zatražio je od naše redakcije, a mi od stručnjaka.

Po vetrušku staru oko mesec dana, stigli su vrlo brzo nadležni iz Zavoda za zaštitu prirode.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

„Mi ćemo ovu pticu da odnesemo u zoološki vrt u Beogradu, gde će biti nastavljena briga o njoj i veterinarska do onog momenta kada bude spremna da bude puštena u prirodu i slobodu", rekao je Danko Jović, stručni saradnik Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Briga o zaštićenim vrstama je zakonska obaveza, a put do dobročinstva i prirodnih zakonitosti stručnjaci kažu, lak je i jednostavan. Zato apeluju.

„Savet za ljude kada dođe do ispadanja ptice iz gnezda ili je nađu negde van gnezda, jeste da se ptica podigne ako ste u prilici, i da stavi na neku granu, to je najbolje rešenje zato što su roditelji tu negde u blizini, i oni će da nastave brigu o samoj ptici", dodao je Jović.

Za Srećka put ka visinama vodi od Zminjaka do Beograda. Za prvi let - rastanak od spasioca.

(Espeso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.