BORBA PROTIV RUŠENJA VILE NA VRAČARU: Građani pokušavaju da zaštite deo opštine od investitora, održaće i PROTEST!
ilustracija, Foto: Espreso

STANJE U BEORGADU

BORBA PROTIV RUŠENJA VILE NA VRAČARU: Građani pokušavaju da zaštite deo opštine od investitora, održaće i PROTEST!

U Hadži Melentijevoj 72 planira se izgradnja objekta koji bi imao dve podzemne etaže, prizemlje, tri sprata i jedan uvučeni

Objavljeno:

Dve predratne vile u Hadži Melentijevoj ulici 47 i 72 na Vračaru ponovo su na meti investitora koji je podneo zahtev za njihovo rušenje zarad izgradnje modernih stambeno-poslovnih kvadrata. Zbog toga će danas u 11 sati građani ovog dela prestonice iskazati nezadovoljstvo i održati protest.

Vile su tipični primeri reprezentativnih slobodnostojećih stambenih kuća iz međuratnog perioda, koje su dimenzijama i oblikovanjem primerene i prilagođene urbanističkom uređenju, saobraćajnoj matrici i kapacitetima javne infrastrukture naselja Neimar.

U Hadži Melentijevoj 72 planira se izgradnja objekta koji bi imao dve podzemne etaže, prizemlje, tri sprata i jedan uvučeni. Takođe i objekat u broju 47 biće slične spratnosti, a gradnja još nije počela pošto se samo čekaju potrebne dozvole.

- Posebno zabrinjava činjenica da je na objektu u broju 47, poznatom generacijama Beograđana kao restoran "Đorđe" već uklonjen deo ograde kako bi se omogućio pristup za mehanizaciju - ističu iz Udruženja građana "Topolska".

- Na skupu ćemo izneti zahtev da Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odbije zahtev investitora za rušenje, te da ispoštuje odredba PDR koja predviđa da se za sve celine u postupku utvrđivanja za kulturno dobro moraju uvažiti uslovi koje nalaže Zavod za zaštitu spomenika.

U vračarskom naselju Neimar tokom novembra prošle godine počelo je i rušenje vile u Internacionalnih brigada 47, koje je ubrzo zaustavljeno, ali je ovaj objekat izgubio svoj reprezentativni izgled i postao potpuno neupotrebljiv.

PRETHODNA ZAŠTITA

Deo Vračara, naselje Neimar bilo je upisano u Evidenciju nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom do decembra 2020. Novi elaborat o zaštiti trenutno je u izradi, pa investitori taj vakuum koriste kako bi sagradili nove poslovno-stambene kvadrate.

Podsetimo, arhitektonski vredna vila iz 1931. godine koja se nalazila u Ulici Nikolaja Krasnova 4 srušena je prošle godine, a zameniće je nova moderna zgrada od sedam četvorosobnih stanova.

1 / 3 Foto: Printscreen/Google maps

Kako stanari ove ulice tvrde investitor preduzeća (ime poznato redakciji) iskoristio je vakuum koji je nastao pri isteku zaštite vile od strane države i tako, ne kršeći zakon, ali i ne mareći za potencijalnu vrednost objekta, dobio rešenje o rušenju.

- Preduzeće za preradu voća i povrća dobilo je dozvolu za rušenje vile koja je sagrađena 1931. godine. Od 1997. ova vila bila je pod zaštitom kao deo celine „Istočni Vračar” , a zaštita je istekla krajem decembra 2020. Rušenje je počelo početkom avgusta 2021. godine i srušena je do kraja septembra. Radnici su bili upozoreni da ne prave oštećenja na zgradi do njih, ali oni nisu želeli da sarađuju sa stanarima okolnih zgrada, napominje stanar zgrade u pomenutoj ulici i podseća na probleme koje su tada imali.

- Jedne noći pojavio se veliki bager u 2 sata ujutru i uzbunio stanare ulice Nikolaja Krasnova. Nekoliko dana kasnije radnici su bili upozoreni da ne počupaju kablove Telekoma na šta su se oglušili i par dana kasnije počupali kablove zgrade broj 6. Tada je i zid dvorišta stradao od lupanja bagera. Nakon toga je pozvana inspekcija na šta su rekli "Nema mrtvih", pojašnjava stanar za Espreso.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.