KATASTROFALNE NEPOGODE NAPRAVILE OGROMNU ŠTETU U SRBIJI: Klimatolog otkrio da li nas čekaju nove PADAVINE! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Rina

VELIKA ŠTETA I ZA POLJOPRIVREDNIKE

KATASTROFALNE NEPOGODE NAPRAVILE OGROMNU ŠTETU U SRBIJI: Klimatolog otkrio da li nas čekaju nove PADAVINE! (FOTO)

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da ovakve nepogode donose ogromnu štetu najčešće lokalnim poljoprivrednicima

Objavljeno:

Nema dana a da se vremenske nepogode praćene jakom kišom ili gradom ne sruče na pojedine delove Srbije. Uništeni su voćnjaci i povrtnjaci, oštećeni putevi, a stručnjaci upozoravaju da će biti još gore u godinama pred nama

Obilne kiše i grad koji skoro svakog dana pogađaju posebno zapad Srbije nanose ogromnu štetu poljoprivrednicima u Užicu, Arilju, Ivanjici, Lučanima, Gornjem Milanovcu, Čačku i Požegi.

Ono što nije pobio grad, uništile su bujične vode... Oštetile su mostove, poplavile kuće, voćnjake, vikendice, uništeno je povrće, zasadi malina, kupina, borovnica, jagoda, pšenice, kukuruza...

1 / 4 Foto: RINA

Bujične poplave su nanele ogromnu štetu infrastrukturi u ovim mestima, u nekim mestima su reagovali čak i vatrogasci, koji su morali da evakuišu meštane. U naseljenim mestima opštine Gornji Milanovac u nedelju uveče je proglašena vanredna situacija. Poljoprivrednici kojima su sadnice ranog povrća potopljene kažu da je šteta velika te i da je kasno da zasađuju nove.

- Mnogi domaćini žive samo od poljoprivrede, a za tih nekoliko dana je lilo kao iz kabla, pa s vodom ode i cela naša zarada. Nepisano pravilo je da ono što grad ne ubije, dođe voda i odnese. Potopljene su njive, a ko zna kada će se zemljište osušiti da možemo da uđemo i procenimo štetu, spasemo ono što se spasti može - kaže za Kurir poljoprivrednik iz opštine Gornji Milanovac.

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević kaže za Kurir da će ovakvi scenariji u narednom periodu biti znatno intenzivniji.

- I ove godine će biti tropskih talasa koji će biti naglo prekinuti kratkim vremenskim nepogodama uz obilne padavine, pa i grad. Takve prognoze imamo svake godine, međutim, kako je klima postala sve ekstremnija, intenzitet padavina se pojačao i tek će iz godine u godinu ovakvi prelazi biti učestaliji.

klimatolog Vladimir Đurđević
klimatolog Vladimir Đurđevićfoto: Printscreen/RTS

S obzirom na to da se klima menja, intenzivnije poplave i vremenske nepogode možemo da očekujemo u narednih 20 godina kako na velikim rekama, tako i na manjim bujičnim tokovima. Ne može se tačno predvideti u kom delu zemlje i kada će tačno doći do nepogoda, ali činjenica je da ih možemo očekivati znatno češće. Ovo su posledice menjanja klime i tek ćemo osetiti njene negativne uticaje - ističe prof. dr Đurđević.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da ovakve nepogode donose ogromnu štetu najčešće lokalnim poljoprivrednicima koji imaju "fabriku pod vedrim nebom".

Kiša bila spas za useve na jugu Srbije i u Banatu

- Obilne padavine bez grada su nekim delovima Srbije bile spas što se tiče agrokultura. Na globalnom nivou su spasle najveći deo proletnjih kultura, od kukuruza, suncokreta, šećerne repe, soje. Takva situacija je, recimo, na jugu Srbije i u Banatu.

Kiša je na jednoj strani odnela radost poljoprivrednika, a tamo gde su bile poplave i odnele rod, šteta može da se nadoknadi iz lokalnih budžeta, osiguranja ili subvencija - kaže Prostran.

- Sreća u nesreći je što ovoga puta obilna kiša nije napravila štetu na većim površinama, što sa stanovišta ukupne proizvodne grane neće uticati previše. Pogođena je pšenica, čija žetva počinje za 20 dana, uljana repica, koja počinje za mesec dana. Pod uticajem klimatskih promena ćemo i dalje tokom godine imati ovakve nepogode, koje će uvek lokalnim domaćinstvima donositi veliku štetu - kaže Prostran i dodaje:

Spasli ga

Mladić upao u nabujalu Moravu

U selu Parmenac kod Čačka, u blizini brane na Zapadnoj Moravi, nabujala reka je povukla mladića koji je bio u čamcu, a zaposleni u ugostiteljskom objektu na obali su videli mladića koji se bori s talasima.

- Nakon poslednjih padavina vodostaj Morave je izuzetno visok. Ugledali smo čamac koji se ljulja na površini i ogroman talas koji nadolazi. Čamac se od siline vodene stihije prevrnuo, a mladić je završio s njegove donje strane. Odmah su u pomoć pozvali vlasnika, koji je brzom i spretnom reakcijom uspeo da pomogne mladiću koji se u nabujaloj Moravi počeo grčevito boriti za život - rekla je za Rinu Milena Gavrilović, konobarica restorana.

- U Arilju i Ivanjici su stradali delovi malinjaka, što će u krajnjem ishodu verovatno uticati na cenu i proizvodnju kako maline tako i kupine, borovnice. Onim poljoprivrednicima kojima je uništen kukuruz ili povrće mogu posejati rane hibride. Ipak, smatram da ova šteta ne bi trebalo da ima negativan uticaj za globalnu poljoprivrednu godinu.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.