DAN NAKON KATASTROFALNIH BUJICA VODE U ČAČKU I GORNJEM MILANOVCU: Ostala pustoš u selima!
Ilustracija, Foto: RINA

tuga

DAN NAKON KATASTROFALNIH BUJICA VODE U ČAČKU I GORNJEM MILANOVCU: Ostala pustoš u selima!

Ovaj most nije od vitalnog, ali je od ogromnog značaja za brojne meštane koji gravitiraju ka nekoliko sela ovog kraja stoga će se odmah pristupiti njegovoj sanaciji, za koju očekujemo da će biti završena za 45 dana

Objavljeno:

Dan nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Čačak i Gornji Milanovac meštani u selima kroz koja su protutnjale reke Kamenica i Čemrnica sabiraju štetu. Nezaustvaljiva vodena bujica odnela je preko deset kilometara nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a dva mosta koja preko sela Bogdanica vode ka Divčibarama su oštećena. Poplavljeno je oko 15 kuća, pojedina domaćinstva su odsečena od sveta, a dve starije osobe su evakuisane.

"Bili smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na delu teritorije naše opštine, to su mesne zajednice Družetići i Bogdanica, gde je pored oštećenja stambenih i pomoćnih objekata, naneta je velika šteta i putnoj infrastrukturi. Mi smo već na terenu, kao i sva raspoloživa mehanizacija i očekujemo pomoć države kako bi što pre vratili život u normalu" rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

1 / 6 Foto: RINA

Obilne padavine koje su na teriotriji opštine Čačak pale u subotu izazvale su izlivanje reke Čemernice i Kamenice koje su potopile sva sela koja se nalaze uz njihov tok. Ogromna je šteta na infrastrukturi kao, u domaćinstvima i vikendicama. Od rane zore sve ekipe JP `Gradac`, koji su inače zaduženi za procenu štete na lokalnim putevima, već su na terenu kako bi odredili dinamiku rada. Prema prvim podacima pričinjena je šteta od oko 35 miliona dinara.

"Jučerašnje poplave samo su još jednom pokazale koliko bujične vode i priroda mogu biti nepredvidive i nemilosrdne. Prethodnih godina uložen je veliki trud, ali i velika materijalna sredstva u saniranje reke Čemernice i ona ju u svom gornjem toku potpuno bezbedna. Međutim, sada je problem napravila u svom donjem toku, izašla iz svog korita i stubovi na mostu u Miokovcima su pali. Ovaj most nije od vitalnog, ali je od ogromnog značaja za brojne meštane koji gravitiraju ka nekoliko sela ovog kraja stoga će se odmah pristupiti njegovoj sanaciji, za koju očekujemo da će biti završena za 45 dana", naglasio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ministar Momirović na terenu: Učinićemo sve da pomognemo ugroženim meštanima

Kritične delove u selima u okolini Čačka i Grnjeg Milanovca danas je obišao i ministar građevinarstva, saobrćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. On je istakao da će resorno ministarstvo i država učiniti sve kako bi pomogli lokalnim samouprava da se što pre saniraju katastrofslne posledice nevremena.

"Ulagali smo, a ulagaćemo i dalje ogromna sredstva za regulisanje vodotokova prvog i drugog reda. Na taj način tokom ovih obilnih padavina sprečena je još veća katastrofa i još veća materijalna šteta. Zapadna Morava je bezbedna, ne postoji opasnost od njenog izlivanja što je od ključne važnosti u ovom trentku za najveći broj građana Moravičkog okruga. Tu smo za meštane ugroženih sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, zajedno sa lokalnim samoupravama pomoći ćemo da se šteta sanira, a život što pre vrati u normalu", naglasio je ministar Momirović.

Srbijavode su uvele vanrednu odbranu od poplava. Prema rečima Zečevića za sada je nivo Zapadne Morave u mirovanju a i ne očekuje se dalji porast vodostaja, jer i vremenska prognoza najavljuje poboljšanje vremena.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.