STRAVIČNI PRIZORI IZ SRBIJE: Neđo nepokretnu ženu spasavao da se ne utopi, stradali usevi i ŽIVOTINJE!
Poplave, Foto: Printskrin/RTS

TUGA...

STRAVIČNI PRIZORI IZ SRBIJE: Neđo nepokretnu ženu spasavao da se ne utopi, stradali usevi i ŽIVOTINJE!

- Jedva sam probio gore jedan deo lamperije, da je izvučem pošto je nepokretna - kaže Neđo.

Objavljeno: 08:37h

Velika količina padavina koja se juče sručila u nekim delovima Srbije, izazvala je bujične poplave koje su nanele štete, pre svega na putnoj infrastrukturi.

Jako nevreme zahvatilo je područja Beograda, Užica, Zlatibora, Arilja, Ivanjice, Lučana, Gornjeg Milanovca, Čačka i Požege.

U domaćinstvu Čolovića u Bogdanici poplavni talas reke Kamenice zapretio je da ugrozi život Neđine supruge. Uspeo je da je izvuče na potkrovlje da se ne utopi.

- Jedva sam probio gore jedan deo lamperije, da je izvučem pošto je nepokretna, a ja sam gazio vodu koliko me ima. Voda je bila preko metra. To je brzina, a sredinom dvorišta je bujica bila dva metra, dva i po metra - kaže Neđo Čolović iz Bogdanice za RTS.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom, pa su u pojedinim domaćinstvima, pored toga što su poplavljene kuće, stradale i domaće životinje.

- Oko šesnaestoro jagnjadi, nešto ovaca, nešto umatičenih kupljenih. Nešto je tu ostalo, nešto je odnela voda - ispričao je Raško Šišović iz Kamenice.

- Mi nemamo više šta da radimo, nemamo plastenike, nemamo vrt. Znači četrdeset četvoro tovnih pilića, po pet kilograma, sve je pocrkalo - kaže Ljiljana Tomić iz Kamenice.

1 / 5 Foto: RINA

- Naše komisije će biti već na terenu da utvrde štetu na objektima, ljudi, koliko vidim, ne mogu se vratiti u svoje domove, videćemo da za njih potražimo alternativni smeštaj - kaže Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Kamenica je odnela tri mosta u Bogdanici, žitelji kažu da nije na vreme očišćeno korito.

Mileta Matijević iz Bogdanice ističe da je šteta na mostu 10 puta veća jer je voda zagušila odvode.

I u čačanskom kraju, zbog zapuštenog rečnog korita, stradao je most na reci Čemernici. Žitelji kažu da su godinama od preduzeća "Vodoprivreda" tražili da se predupredi takva šteta.

- Dobijali smo samo negativne odgovore da bager nije u redu. Vozač je otišao na odmor, otišao je u penziju, odneo je ključeve i još neke nebitne stvari - kaže Delimir Paunović, predsednik MZ Miokovci.

Sanacija štete će biti svakako mnogo skuplja, ali će se voćari namučiti kako da obrade svoja imanja. A priroda ne prašta ljudski nemar i komplikovanu administraciju.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.