KOME SE OBRATITI U SLUČAJU OŠTEĆENJA OBJEKATA USLED POPLAVA: I šta nakon toga, objašnjava Blagojević!
Marko Blagojević, Foto: Printscreen/RTS

materijalna šteta

KOME SE OBRATITI U SLUČAJU OŠTEĆENJA OBJEKATA USLED POPLAVA: I šta nakon toga, objašnjava Blagojević!

Za par sati koliko je kiša padala palo između 60 i 70 litara po kvadratnom metru

Objavljeno:

Posle nevremena i bujičnih poplava sinoć je proglašena vanredna situacija za naseljena mesta Bogdanica i Družetići u opštini Gornji Milanovac. Vanredna odbrana od poplava uvedena je u Užicu i Čačku. Najveća šteta je na poljima u priobalju Zapadne Morave i Đetinje i na putnoj infrastrukturi. Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže za RTS da su poplave nanele štetu malom broju stambenih objekata u Gornjem Milanovcu i Čačku i da građani treba prvo da se obrate lokalnim samoupravama.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da građani kojima je imovina poplavljena prvo treba da se obrate lokalnim samoupravama.

"Potom izlaze na teren komisije za procenu štete i pokreće se procedura za priznavanje prava na pomoć, tamo gde ima oštećenja na privatnim stambenim objektima, ali ovde ih ima u relativno malom broju. Mi govorimo o deset objekata u Gornjem Milanovcu koji su stambeni objekti i govorimo o nekoliko vikendica u Čačku", rekao je Blagojević.

Napomenuo je da je za par sati koliko je kiša padala palo između 60 i 70 litara po kvadratnom metru, što su, kako je naveo, prosečne mesečne padavine.

"Kada pogledate to i kada pogledate kakva je šteta, postavlja se pitanje o čemu se radi. Naročito ukoliko pogledamo druge opštine, Opštinu Lučani, na primer, u kojoj ste imali podjednako intenzivne padavine, a u kojoj niste imali ni izlivanje, ni štetu, čak ni na poljoprivrednom zemljištu, po tvrdnjama predsednika opština sa kojim sam razgovarao", naveo je Blagojević.

1 / 15 Foto: RINA

Upitan zbog čega u Lučanima nije bilo problema kao u drugim opštinama, Blagojević je podsetio da je država uložila u čišćenje i uređenje lokalnih vodotoka i postavljanje bujičnih brana, čime je, kako je naveo, rizik smanjen na razumnu meru, ali da to ne znači da štete neće biti.

"U Gornjem Milanovcu, u Čačku, u Arilju, u Ivanjici - Arilje i Ivanjicu ne pominjemo, a u istom su kraju gde i Požega i Čačak i Lučani. Dakle, u svim tim opštinama uloženo je po milion evra samo u lokalne vodotoke i to očigledno daje rezultate, jer je šteta koju sada ovde vidimo pretežno u putnoj infrastrukturi koja je pritom, tu ću se složiti, u jako lošem stanju", rekao je Marko Blagojević.

Istakao je da je od 2014. godine Republika Srbija finansirala izgradnju 140 potpuno novih mostova koji su pravljeni prema novim standardima i naveo da je lokalna putna infrastrukura u nadležnosti lokalnih samouprava koje bi trebalo da izvrše procenu svakog mosta u njihovoj nadležnosti.

Blagojević je dodao da će za procenu štete nastale u poplava za vikend biti potrebno vreme, a da država pomaže u obnovi kada se za to steknu svi uslovi.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.