"SLEDEĆI PUT ĆU DOĆI SA LOPATOM JER NE VOLIM BEJZBOL PALICE": Šta kad i roditelji na nasilje odgovaraju nasiljem?
Ilustracija, Foto: Profimedia

šta vi mislite o ovome?

"SLEDEĆI PUT ĆU DOĆI SA LOPATOM JER NE VOLIM BEJZBOL PALICE": Šta kad i roditelji na nasilje odgovaraju nasiljem?

Alarmiram supruga koji odmah kreće u školu i posle traganja po nastavnim blokovima nađe dete

Objavljeno:

Koliko ste samo puta čuli ono da se "na nasilje ne odgovara nasiljem", jer umesto da sprečimo nasilje, tako ga stvaramo još više?

Ova parola zaista ima smisla kada sistem funkcioniše. To znači da na vršnjačko nasilje ne žmuri ni razredni starešina, ni psiholog i pedagog škole, i na kraju, obavezno, ni direktor. Ali, ako svako od njih reaguje samo procedure radi, a ne i da bi suštinski rešio stvar, onda se mnogi roditelji usude da uzmu stvar u svoje ruke.

To se pokazalo i u anketi na Fejsbuku gde je jedna mama otvoreno pitala roditelje kako su rešili problem vršnjačkog nasilja. Iznenadilo je koliko je njih na kraju moralo da pribegne taktici sa početka teksta.

- Dete mojih prijatelja je posle svih intervencija doživelo da bude još gore i da bude više njih koji psihički maltretiraju. Na kraju je stariji brat sa svojim društvom pokazao kako izgleda kada diraš "nečijeg" brata. Mimoilaze ga sada u širom krugu - glasio je prvi odgovor.

Jedna mama je ispričala da nema ništa dok tata ne pripreti. U slučaju njene ćerke kojoj je kik bokserka najavila da će je "polomiti posle škole", samo to je i dalo rezultate.

"Sledeći put ću doći sa lopatom, jer ne volim bejzbol palice"

- Ćerka mi je pohađala srednju školu i pošalje mi poruku da će je neka "kik bokserka" polomiti posle škole. Alarmiram supruga koji odmah kreće u školu i posle traganja po nastavnim blokovima nađe dete. Na pitanje gde ti je razredna, dobije odgovor: "Nemoj tata, biće još gore". Naravno da nije odustao, nego je pronašao razrednu koja ga je odvela do direktora, ovaj pozvao zamenice za teoretsku i praktičnu nastavu, razgovarali sa "bokserkom" i rešen problem. Uz napomenu supruga da će sledeći put doći sa lopatom, jer ne voli bejzbol palice - napisala je ova žena.

Epilog priče još je nevereovatniji. Njena ćerka i dan danas je u kontaktu sa navedenom "bokserkom" koju je navodno dezinformacijama nahuškala treća "drugarica".

- Rešavajte probleme dok su aktuelni. Nije nam padalo na pamet da menjamo školu, može biti kontraproduktivno - poruka je ove mame.

Druga je napisala kako su njenu ćerku devojčice iz razreda maltretirale od šestog do osmog razreda. Priča je potom dobila neočekivani obrt. Ali ni on nije za svakoga.

- Ćerka je trpela dok se nije osmelila i podelila im nekoliko šamara. Nakon toga je nisu dirale. Svaki problem polazi iz kuće, roditelji neće da budu roditelji, imaju vremena samo za sebe. Možda će nekom biti za osudu ovo što ću napisati, satisfakcija mi je to što se neke od tih finih maminih devojčica povlače sa starcima, sa oženjenim ljudima, pevaljke su, bave se najstarijim zanatom - navodi ona.

"Nasilnik se od tate devojčice krio celu noć u parku. Ni kući nije smeo da krene"

Jedan komentar čak i je smešan. Devojčica je pozvala tatu nakon što joj je nasilnik udario šamar. Kada je čuo da njen tata odmah dolazi, nasilnik se do uveče krio u parku i nije smeo da krene kući. Posle toga je prelazio na drugu stranu ulice kad god bi sreo ovu devojčicu.

Najtužniji su ipak komentari onih koji su na kraju morali da promene školu, dok je nasilnik u istoj ostao.

- Čekala sam dve godine misleći da sve može redovno, uz savete detetu da poboljša samopouzdanje i odnos sa nekim drugarima. Žao mi je što sam čekala. Dete se u drugoj školi preporodilo. Ali, trauma ne prolazi nikad. To je bilo u 5. i 6. razredu osnovne, a on sad ima 30 godina i to spominje - ispričala je ova majka.

Druga se dosetila sjajne stvari, samo je pitanje da li bi upalila kod svakoga. Njeno dete su, kaže, pokušali da maltretiraju u školi, a ona nije časila časa. Pozvala je te roditelje i mrtva ozbiljna im saopštila da će pozvati socijalnu ustanovu, jer samo maltretirana deca mogu to isto raditi drugima.

- Umirili su se kao bubice - napisala je na kraju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.