PITALI SMO GINEKOLOGA DA LI JE OPRAVDANO DA ŽENE NE IDU NA POSAO ZBOG BOLNE MENSTRUACIJE: Španija na korak od toga!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

OPRAVDANO ILI NE?

PITALI SMO GINEKOLOGA DA LI JE OPRAVDANO DA ŽENE NE IDU NA POSAO ZBOG BOLNE MENSTRUACIJE: Španija na korak od toga!

Kako bismo saznali koliko je Srbija daleko od razmatranja predloga ovog zakona, odlučili smo da prvo čujemo reč struke

Objavljeno:

Žene koje pate od bolnih menstruacija sa pravom mogu reći da su im "oni dani" u mesecu pravi pakao.

U medicini takva menstruacija označava se kao dismenoreja, a bol se može pojaviti istovremeno sa ciklusom ili mu prethoditi 1 do 3 dana.

Tada obavljanje svakodnevnih obaveza, kao što je odlazak na posao postaje teškoća zbog koje mnoge žene požele da ostanu kod kuće.

Ili da žive u Španiji. Zašto?

Zato što bi ova država mogla da postane prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolne menstruacije.

Osim toga, ovaj predlog zakona garantuje podelu besplatnih proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama kao što su škole i domovi zdravlja.

Na ovaj način biće destigmatizovano menstrualno zdravlje, a žene širom Evrope se nadaju da će države u kojima one žive "prepisati" takav zakon.

Ipak ovaj predlog zakona nije prošao "glatko". Naime, u Španiji se povela debata o tome da li će zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mestu.

Žene u Španiji bi mogle da dobiju pravo na slobodne dane zbog menstruacije
Žene u Španiji bi mogle da dobiju pravo na slobodne dane zbog menstruacijefoto: Profimedia

Nacrt zakona, koji mora da prođe javnu raspravu pre glasanja u donjem domu parlamenta, još je mesecima daleko od usvajanja.

Kako bismo saznali koliko je Srbija daleko od razmatranja predloga ovog zakona, odlučili smo da prvo čujemo reč struke. Nedvosmislen odgovor na pitanje da li bi izostanak sa posla u slučaju bolne menstruacije bio opravdan ili ne, dobili smo od doktora Milana Milenkovića.

- Jake i bolne menstruacije mogu biti opravdan izostanak sa posla, jer za njih u zdravstvenom sistemu postoji posebna šifra kao i za sve ostale dijagnoze, navodi za Espreso dr Milan Milenković, ginekolog-akušer, supspecijalista reproduktivne medicine i doktor medicinskih nauka.

dr Milan Milenković
dr Milan Milenkovićfoto: Printscreen/Youtube

Bolne menstruacije uglavnom su praćene mučninom, krstoboljom i učestalijim mokrenjem.

U težim slučajevima mogu biti praćene povraćanjem i kolapsima.

Bolne menstruacije ubrajaju se u najčešće zdravstvene tegobe zbog kojih se žene javljaju svom ginekologu u adolescentnoj dobi. Smatra se da ovakvu bol oseća 50-60 % žena koje imaju menstruaciju.

- Takva menstruacija može biti ogroman problem i treba imati razumevanja jer te bolne i obilne menstruacije često povuku i neke druge zdravstvene probleme poput anemije, objašnjava dr Milenković.

1 / 4 Foto: Profimedia

Iako i struka i žene koje se bore sa navedenim problemom pozitivno gledaju na ovakav zakon postoje i oni koji bi tu stavili veto.

Naime, stručnjaci smatraju da bi širenje ovakve politike, uprkos dobrim namerama, moglo da spreči napredak žena na radnom mestu i da bi podrilo njihovu dugu borbu da dokažu kako ih ciklus ne čini slabim niti manje sposobnim za rad. Osim toga, poslodavac bi to mogao da iskoristi kao opravdanje za manju platu ili bi moglo da ga odvrati od zapošljavanja žena.

Stručnjaci vide negativne strane ovog zakona
Stručnjaci vide negativne strane ovog zakonafoto: Profimedia

Žene u samo nekoliko zemalja na svetu imaju pravo na ovakvu vrstu odsustva.

Ideja da žene imaju plaćeno ili neplaćeno odsustvo tokom menstruacije rodila se u Japanu pre oko stotinu godina da bi bila ozakonjena 1947. godine. Studija iz 1986. je utvrdila da je broj Japanki koje koriste slobodan dan opao sa 20 odsto iz 1960. na 13 odsto u 1981. uglavnom zbog pritiska poslodavca i okoline.

Ovu praksu sledilo je još nekoliko zemalja, ali i privatne kompanije poput proizvođača sportske opreme „Najki”. Južna Koreja je uvela pravo na menstrualno odsustvo 2001. godine, što muškarci u toj zemlji još uvek doživljavaju kao oblik diskriminacije, piše Politika.

Indonezija zaposlenim ženama garantuje dva slobodna dana mesečno zbog dismenoreje, kako se stručno nazivaju bolne menstruacije, dok u Zambiji od pre dve godine mogu da dobiju jedan dan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.