REVOLUCIONARNO: Ženama bi u ovoj ZEMLJI MOGLA BITI DOZVOLJENA 1 STVAR TOKOM MENSTRUACIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ODMOR TOKOM "ONIH" DANA

REVOLUCIONARNO: Ženama bi u ovoj ZEMLJI MOGLA BITI DOZVOLJENA 1 STVAR TOKOM MENSTRUACIJE!

Bio bi to prvi u Evropi, iako postoji nekoliko zemalja u Aziji - uključujući Japan, Južnu Koreju i Tajvan - koje nude sličanan odmor

Objavljeno: 17:27h

Ženama koje pate od jakih bolova tokom menstruacije moglo bi biti dozvoljeno da uzmu do tri slobodna dana svakog meseca u skladu sa planom reformi koji treba da odobri španska vlada sledeće nedelje.

Bio bi to prvi u Evropi, iako postoji nekoliko zemalja u Aziji - uključujući Japan, Južnu Koreju i Tajvan - koje nude sličanan odmor.

Prethodne studije procenjuju da 60% do 90% mladih žena širom sveta pati od dismenoreje - jakih menstrualnih bolova - a u Španiji je pogođeno oko 75% žena, iako je tačne brojke teško proveriti, prema Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i Zdravstvo.

Državni sekretar za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja, Anhela Rodrigez, rekla je za El Periodiko da će novi zakoni biti od koristi onima koji pate od posebno bolnih perioda.

„Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija, ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, groznica“, rekla je gospođa Rodrigez.

1 / 4 Foto: Profimedia

Novi zakoni, koje je prva otkrila radio stanica Cadena Ser, takođe uključuju druge mere za poboljšanje menstrualnog zdravlja, uključujući zahtev da škole obezbeđuju higijenske proizvode za devojčice kojima su potrebni.

Ulošci i tamponi će takođe biti besplatni za marginalizovane žene i biće uklonjen PDV sa njihove prodaje u supermarketima.

Gospođa Rodrigez je rekla: „Nikada se nije razgovaralo o pravima u vezi sa zdravljem menstruacije i podaci su zastrašujući.

„Svaka četvrta žena iz finansijskih razloga ne može da izabere proizvode za žensku higijenu koje želi da kupi. Zato predlažemo da se oni besplatno izdaju u edukativnim i socijalnim centrima.

Ovaj potez je deo šire reforme abortusa koja će devojčicama od 16 i 17 godina omogućiti prekid trudnoće bez dozvole roditelja.

U Španiji je abortus trenutno legalan na zahtev do 14 nedelja, a kasnije kada trudnoća predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje žene ili u slučaju abnormalnosti fetusa.

Međutim, ovo pitanje ostaje sporno u zemlji sa većinskim katoličkim stanovništvom.

Predlog zakona takođe garantuje javno finansiranje hormonskih kontraceptiva i pilule za prepodnevne obroke, kao i besplatnu distribuciju u okviru kampanja seksualnog obrazovanja, prenose španski mediji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Međutim, surogat majčinstvo, koje je nelegalno u Španiji, takođe naziva oblikom „nasilja nad ženama“, navodi Cadena Ser. To bi omogućilo sudovima da krivično gone parove koji odlaze u inostranstvo da bi koristili surogat.

Neki su izrazili zabrinutost zbog planova za period odmora.

Kristina Antonjanzas, zamenica sekretara UGT, velikog španskog sindikata, rekla je španskim medijima da će taj potez „stigmatizovati žene“.

„To ženama čini medveđu uslugu“, dodala je ona.

Potpredsednica Nadia Kalvinjo takođe je navodno zabrinuta da bi to moglo dovesti do opšte nevoljnosti da se zapošljavaju žene zbog mogućnosti da uzmu tri slobodna dana na mesečnom nivou.

( Espreso / news.sky )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.