SRBI, NE BACAJTE PARE PO PIJACAMA, OVO RASTE KAO LUDO: Možete da prođete DŽABE! (FOTO)
Pijaca, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

fore!

SRBI, NE BACAJTE PARE PO PIJACAMA, OVO RASTE KAO LUDO: Možete da prođete DŽABE! (FOTO)

Život u gradu često ne daje mogućnosti za redovnu baštu, ali uz topao, sunčan prozor i prave sorte, neko voće može se uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru

Objavljeno:

Prostor u urbanoj bašti je obično prilično ograničen, ali ne očajavajte. Mnoštvo povrća, pa čak i poneko voće može dati plodove u zatvorenom prostoru

Život u gradu često ne daje mogućnosti za redovnu baštu, ali uz topao, sunčan prozor i prave sorte, neko voće može se uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru.

Rezultati neće biti tako spektakularni kao što bi bili kada bi se voće i povrće uzgajalo napolju u tradicionalnom vrtu, ali moguće je. Evo vodiča koji će vam pomoći u odabiru pravih vrsta i brizi o njima.

1. Jagode

Jagode se mogu uspešno gajiti u saksiji ili drugim posudama. Isprobajte sortu alpskih jagoda za najbolje rezultate. Plodovi će se pojaviti nakon 5 meseci od klijanja semena. Kao i za povrće, potrebno je puno sunca.

1 / 13 Foto: Emilija Jovanović

2. Kumkvat (fortunela)

Reč je o jedinom citrusu koji se može prilagoditi gajenju u zatvorenom.

Plodovi će biti mali – oko 2-3 cm, ali vrlo jestivi. Kao bonus cvijeće će dodati svež miris vazduhu tokom cijelog ljeta. Držite ga na toplom.

Paradajz

Iako paradajz svi tretiramo kao povrće jer ga koristimo u namenu salate, on ipak spada u voće i može se uzgajati u saksiji.

Samo sitne sorte ćeri paradajza mogu se uspešno gajiti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti jednako ukusne kao i njihova velika braća. Potrebno je da ga gajite ispod osunčanog prozora.

1 / 10 Foto: Profimedia

Raste u saksiji ili kao viseća biljka. Održavajte je vlažnom i nađubrenom. Zaprašivanje će možda pomoći ako nježno tapkate po stabljikama kad biljka procvjeta. Probajte patuljaste sorte poput Tiny Tim i Tumbler (viseći paradajz).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.