OVA HRANA JE SPAS ZA SVE KOJI IMAJU ČIR NA ŽELUCU: 1 namirnica može da SPREČI GASTRIRIS, svuda je IMA! (FOTO)
Voće, Foto: Aleksandra Čolić

nema ništa bolje

OVA HRANA JE SPAS ZA SVE KOJI IMAJU ČIR NA ŽELUCU: 1 namirnica može da SPREČI GASTRIRIS, svuda je IMA! (FOTO)

Naravno, pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno, a treba izbegavati stresne situacije ili ih držati pod kontrolom

Objavljeno:

Oboleli od čira na želucu odlično znaju da samo jedan zalogaj „pogrešne“ hrane može da im izazove veliku patnju.

Gurmanluci su za njih najstrože zabranjeni, pa čiraši moraju da se pridržavaju određenog režima ishrane kako bi se izlečili ili ublažili simptome bolesti.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kao prva mera u preventivi i lečenju ove bolesti je pravilan način života i ishrane. Treba jesti 5-6 puta dnevno u manjim količinama. Hranu treba pripremati na pari ili kuvanjem. Hrana ne treba da bude masna, da sadrži jake začine, suviše soli. Bobičasta hrana veoma često pravi problem, slatko mleko se ne koristi, ali se mogu konzumirati kiselo-mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko).

Treba izbegavati proizvode od belog brašna (hleb, peciva i sl.), kao i voće u svežem stanju (kuvano je dozvoljeno). Naravno, pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno, a treba izbegavati stresne situacije ili ih držati pod kontrolom.

Hrana koja olakšava tegobe

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Jedite banane – Banane povoljno utiču da se brzo i obilno razmnožavaju ćelije i stvara sluz pa tako i odlično zaštiti želudačna sluzokoža od nagrizajuće kiseline.

Kupus
foto: Profimedia

Sok od kupusa - Kupus sadrži gefarnat koji podstiče ćelije da naprave tanku oblogu od sluzi i takođe zaštite od napada kiseline.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Mahunarkama protiv kiseline – Crveni i beli pasulj su najbolja hrana protiv stvaranja kiseline ali i ostale pasirane mahunarke koje su se takođe pokazale kao dobri "čistači kiseline".

Maslinovo ulje
foto: Profimedia

Maslinovo ulje - Maslinovo ulje sluzokožu želuca odlično podnosi. Želudac se prazni brže nego pri upotrebi drugih masnoća, posebno suncokretovog ulja i masnoća životinjskog porekla. Upotreba maslinovog ulja sprečava upalu, gastritis, a time I čir.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Riba – Zbog toda što je bogata proteinima, ima višestruko nezasićene masne kiseline i umerenu količinu masti, bela riba se nalazi na samom vrhu ishrane bolesnika s hroničnim ulkusom želuca i dvanaestopalačnog creva. Preporučuje se i riblja supa kao i kuvana riba (škarpina, oslić, brancin) prelivena maslinovim uljem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.