EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO POJEDETE VIŠE OD 5 PARADAJZA! Ovo niste očekivali, ŠOK
Paradajz, Foto: Espreso.co.rs

KO BI REKAO

EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO POJEDETE VIŠE OD 5 PARADAJZA! Ovo niste očekivali, ŠOK

Paradajz je povezan sa jedinjenjem zvanim likopen, koje ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, paradajz je zbog toga najvrednija namirnica za organizam, ali šta ako preterate?

Objavljeno: 18:46h

U stvari, svako crveno povrće ili voće sadrži malo likopena, supstance koja im daje svetlo crvenu boju, ali paradajz ima više likopena od drugog povrća jer jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 2-3 grama. Zanimljivo je da sok od paradajza sadrži znatno više likopena od sirovog paradajza.

Postoji 10 prednosti koje paradajz donosi vašem organizmu, ali i jedna mana.

1. Paradajz može zaštititi vašu kožu: Paradajz može pomoći u zaštiti od štetnih UV zraka i smanjiti rizik od opekotina. Istraživači veruju da je to zbog visoke koncentracije karotenoida, koji je sastavni deo likopena. Ali naučnici su takođe istakli da se kreme za sunčanje ne mogu zameniti samo konzumiranjem paradajza. Pored ove zdravstvene koristi, neki dokazi sugerišu da paradajz ima svojstva protiv starenja.

2. Paradajz je dobar za srce: likopen je antioksidans koji može da zaštiti ćelije u vašem telu od oksidacije. Neka istraživanja sugerišu da ljudi koji konzumiraju likopen imaju manji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanog udara. Likopen takođe može igrati ulogu u snižavanju nivoa "lošeg" holesterola, kao i krvnog pritiska. Kao rezultat toga, vaše šanse za srčane bolesti mogu biti smanjene. Pored toga, paradajz je takođe bogat izvor drugih vitamina i hranljivih materija, kao što su vitamini B, E i flavonoidi koji mogu poboljšati zdravlje srca.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

3. Paradajz može da poboljša vid: Pored likopena, paradajz sadrži nekoliko drugih hranljivih materija, kao što su lutein i beta-karoten, koji su svi dobri za vaše oči. Istraživanja sugerišu da ovi hranljivi sastojci štite vaše oči od bolesti kao što je katarakta, dok istovremeno podržavaju vaše opšte zdravlje vida. Paradajz takođe sadrži supstance, posebno zeaksantin i lutein, koje su korisne u zaštiti vašeg vida od plave svetlosti koju emituju digitalni uređaji kao što su pametni telefoni. Oni takođe mogu igrati ulogu u smanjenju glavobolje zbog naprezanja očiju.

4. Ojačava imuni sistem: snabdevanjem vašeg tela likopenom, koji deluje kao antioksidans, možete smanjiti molekule zvane slobodni radikali koji mogu da oštete vaše ćelije i oslabe vaš imuni sistem. Zbog toga namirnice bogate ovom materijom, poput paradajza, mogu smanjiti rizik od raka pluća, prostate ili želuca.

5.Ojačava kosti: Paradajz može unaprediti zdravlje vaših kostiju. Oni su dobar izvor supstanci za jačanje kostiju, kao što su vitamin K i kalcijum, koji ne samo da mogu da održavaju vaše kosti u dobrom stanju, već i pomažu u obnovi koštanog tkiva. Takođe, uprkos mitu da paradajz može pogoršati osteoartritis, nema dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

6. Diže raspoloženje: Većina zdravih namirnica, uključujući paradajz, bogata je mineralima kao što su bakar, cink i mangan. Između ostalih zdravstvenih prednosti, oni mogu pozitivno uticati na funkciju vašeg mozga i raspoloženje. Dakle, ako se osećate loše ili ste samo umorni, možete računati na minerale koji će vam podići raspoloženje.

7. Dobar i za kosu: Neki dokazi sugerišu da konzumiranje samo oko 4-5 paradajza dnevno može učiniti da vaša kosa izgleda zdravije. Ovo svestrano povrće bogato je vitaminom A, koji vašu kosu može učiniti jakom i sjajnom. Nažalost, paradajz nema supermoć da učini proredu kosu debljom, ali može poboljšati stanje vaše postojeće kose.

8. Paradajz je odličan za gubitak težine: Paradajz vam može pomoći da smršate. Oni su odlična užina sa malo ugljenih hidrata za ljude na dijeti jer su bogati vlaknima i vodom, zbog čega se osećate siti. Paradajz može održavati ravnotežu šećera u krvi, što je ključno za gubitak težine. Takođe sadrže hrom koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

9. Dobar za pluća: antioksidativna svojstva likopena mogu pomoći u održavanju nivoa slobodnih radikala pod kontrolom, štiteći vaše telo od respiratornih problema. Paradajz sadrži beta-karoten, za koji je poznato da poboljšava funkciju pluća. Štaviše, može usporiti starenje pluća. Neka istraživanja čak sugerišu da paradajz može popraviti oštećenje pluća uzrokovano pušenjem.

10. Unapređuje oralno zdravlje: Istraživanja su pokazala da likopen može pomoći kod bolesti desni, gingivitisa i parodontitisa boreći se protiv slobodnih radikala. Međutim, treba paziti da ne konzumirate puno sirovog paradajza. Zahvaljujući visokoj kiselosti u njima, mogu oštetiti gleđ na zubima, a pranje zuba ubrzo nakon toga može pogoršati stanje. Dobra je ideja da sačekate najmanje 30 minuta pre nego što operete zube ili jednostavno isperite usta nakon jedenja paradajza.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.