PAPRENO "ČVARENJE" NA SUNCU: Izračunali smo KOLIKO će LEPŠE POLOVINE ovog LETA koštati PREPLANULI TEN i ŠOKIRALI SE
Foto: Profimedia

MOŽDA SE BLEDI TEN VRATI U MODU...

PAPRENO "ČVARENJE" NA SUNCU: Izračunali smo KOLIKO će LEPŠE POLOVINE ovog LETA koštati PREPLANULI TEN i ŠOKIRALI SE

Spisak "naoružanja" za zaštitu kože od sunca je dugačak, a asortiman bogat. Međutim, cene i za ono najosnovnije nisu nimalo "naivne"

Objavljeno:

Adekvatna zaštita od sunca najbitnija je mera koju treba preduzeti odlaskom na plažu, ali i bilo kojim dužim boravkom na otvorenom tokom vrelih dana.

Spisak preparata i krema sa zaštitnim faktorom je dugačak, a ponuda u prodavnicama, drogerijama i apotekama iz godine u godinu, čini se, postaje sve raznovrsnija.

Razne kreme, sprejevi, losioni pre i posle sunčanja, labela sa zaštitnim faktorom.... Da se čovek izgubi u celom tom asortimanu!

Proizvodi u toj ponudi razlikuju se po nemani, ceni i kvalitetu, a i za ono najosnovnije ovog leta izdvojićemo veliku sumu.

Krema za sunčanje
Krema za sunčanjefoto: Profimedia
  • Najjeftinije kreme za sunčanje sa faktorom 50+ uglavnom koštaju oko 550 dinara. Ukoliko se odlučite da kremu za sunčanje sa SPF-om 50+ nabavite u apotekama izdvojićete nešto više novca u odnosu na poznate drogerije. U apotekama ovakva zaštita od sunca uglavnom košta oko 1.600 dinara, pa naviše. Kreme sa slabijim zaštitnim faktorom su obično nešto jeftinije.
  • Losion za sunčanje SPF 30 košta oko 550 dinara.
  • Sprej za sunčanje SPF 50+ 750 dinara.
  • Cena mleka za sunčanje SPF 50+ od 200 ml je 1.300 dinara.
  • Marmelade za sunčanje i brže potamljivanje koštaju od 1.200 do 2.000 dinara.
  • Ulje za sunčanje može se kupiti po ceni od 380 dinara, pa naviše.
  • Kreme za zaštitu kože lica od sunca sa zaštitnim faktorom 50 koštaju oko 1.500 dinara, pa naviše.
  • Balzam za usne sa SPF-om 30 košta oko 340 dinara.
  • Žene koje "pod punom opremom" borave na plaži na ovaj spisak sigurno će dodati i preparate za zaštitu kose od sunca koji koštaju najmanje 430 dinara.
1 / 4 Foto: Profimedia

Kada se sabere ono najosnovnije po najnižim cenama - krema za telo, krema za lice, marmelada za brže potamljivanje, balzam za usne i sprej za kosu, račun iznosi oko 4.000 dinara!

Ako na ovo dodamo i druge troškove letovanja, složićete se, uopšte nije malo!

Šta je SPF faktor?

Sun Protection Factor (SPF) je faktor koji meri zaštitu od UV (ultravioletnih) štetnih sunčevih zraka. Ovi zraci, iako nevidljivi golom oku, su izuzetno štetni.

Prouzrokuju fleke, opekotine i druga kožna oboljenja, a najpogubnije od svega je to što se prilikom izlaganja UV zracima bez zaštite povećava rizik od nastanka raka kože.

Dermatolozi najčešće preporučuju da se koriste kreme sa faktorom SPF 15 ili SPF 30. Ove oznake faktora ne ukazuju na to da je koža zaštićena 15% ili 30 %, u zavisnosti od naznačenog stepena.

Skala za merenje zaštite od UV zračenja označava da, ukoliko koristiš SPF 15 faktor, blokiraš 93% štetnog zračenja, a ako koristiš SPF 30, blokiraš 97% štetnog UV zračenja.

Veruje se da bi najbolja opcija bila da se tokom cele godine koristi krema sa zaštitnim faktorom 50.

Pre kupovine obratite pažnju na ovo:

SPF meri zaštitu od UVB zračenja – SPF je mera toga koliko UVB zračenja krema za sunčanje blokira

Većina krema za sunčanje je pravljena tako da blokira dve vrste štetnog UV zračenja, od kojih obe mogu da prouzrokuju rak kože:

– UVA zrake, koji prodiru dublje i uzrokuju bore, tamne mrlje i prerano starenje – UVB zrake koje uzrokuju opekotine i preplanulost

Aerosolne kreme za sunčanje treba izgbegavati, jer su istraživači otkrili da većina ljudi koji koriste kreme za sunčanje u spreju, nanose samo 25 posto potrebne količine.

Zapravo, da biste pravilno koristili sprejeve za zaštitu od sunca, trebalo bi da detaljno prskate svako područje – noge, stopala, leđa, ruke, ramena… i to, prema Harvard Medical Schoolu, oko šest sekundi.

Sunčanje
Sunčanjefoto: Dragana Udovičić

Umesto sprejeva, odaberite guste losione i nanesite ih 15 minuta prie nego što izađete napolje, kako bi se upili u vašu kožu.

Bez obzira na to koji SPF koristite, trebalo bi da ponovo nanesete kremu za sunčanje svaka dva sata, ako napolju provodite puno vremena. Takođe, pripazite da je krema za sunčanje vodootporna ako znate da ćete se znojiti, piše Avaz.

Ako ste se upravo okupali u bazenu ili moru, odmah nanesite novi sloj kreme, jer ni vodootporne kreme nisu potpuno vodootporne.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.