ZA DUGOTRAJNO PREPLANULU I ZDRAVU KOŽU: Sledite ove korake i budite bez brige!
Foto: Profimedia

zdravlje kože

ZA DUGOTRAJNO PREPLANULU I ZDRAVU KOŽU: Sledite ove korake i budite bez brige!

U torbu za plažu stavićemo kremu sa zaštitnim faktorom za lice i telo, a kod kuće kožu ćemo počastiti hidratacijom

Objavljeno: 13:11h

Plaža, dani odmora i užitak na suncu zahtevaju od nas dobru pripremu i punu kozmetičku torbicu. Veliki sam zagovornik krema za zaštitu od sunca tokom cele godine, dok leti nema opravdanja da ih ne uvedete u obaveznu dnevnu rutinu. Na plaži lice štitite faktorom 50, dok kreme za telo ne moraju biti tako visokog faktora, već će biti dovoljan faktor 20, posebno ako ste tamnoputi – kazala je Antonija Tretinjak, vlasnica zagrebačkog salona De Luxe.

Tržište nudi mnogo kvalitetnih brendova inovativnih formula za lice i telo koje nisu teške i ne ostavljaju debeli beli sloj, a hrane te pritom izvrsno hidratizuju kožu.

– Uzmite u obzir i fina ulja koja štite, a posebno će goditi suhim tipovima kože. Izdvojila bih i mineralne kreme za lice sa zaštitnim faktorom koje će zadovoljiti potrebe osjetljivih i problematičnih koža, a želite li ten dodatno ujednačiti, moj su favorit tonirane kreme SPF 50 jer savršeno štite i toniraju, pa vam puder uopće neće trebati – savjetuje stručnjakinja.

Iako je leto vreme i za odmor, podseća da bez obzira o kojoj se jačini faktora radi, kreme moramo nanositi više puta dnevno za potpunu zaštitu. Naime, treba se prisetiti, naročito uoči najtoplijih dana u godini, da UVA i UVB zrake izazivaju oštećenja kože. UVA uzrokuju prevremeno starenje kože, odnosno bore i isušenost, dok UVB mogu uticati na pojavu opekotina. Valja znati da sa sunca stižu UV, vidljiva i infracrvena svetlost. Plavo-ljubičasti deo spektra ima izuzetno visok stepen energije te ga znamo kao visokoenergetsku vidljivu svetlost ili HEV (High Energy Visible). Baš kao što to rade UV zrake, tako i HEV generiše slobodne radikale, a oni su česta tema rasprava o starenju kože.

Žena, Plaža, Vežbanje, Leto
foto: Profimedia

Upravo ti slobodni radikali potiču kožu da proizvodi enzime čija je uloga razgradnja kolagena i elastina. A ako uzmemo u obzir da su upravo kolagen i elastin zaslužni i zaduženi za mladolik ten, postaje jasno da je to još jedan razlog za svakodnevno korištenje krema sa zaštitnim faktorom. Taj proces poznat je u kozmetičkom vokabularu kao oksidativni stres, odnosno uzročnik fotostarenja kože. Tu je još jedan poremećaj kože, koji se pojavljuje kod većine žena, s godinama, a to je hiperpigmentacija, odnosno neujednačenost i mrljavost lica pa ono deluje kao da je prljavo. Kozmetički stručnjaci ih zovu melazme i sunčane mrlje, a uzrokuju dubinska oštećenja kože, kojih se nije tako lako rešiti. Naravno, to ne moraju biti vidljive promene na prvu, već koža pamti pa je jasno da je naše uživanje na plaži u neku ruku rizično ako ne koristimo odgovarajuće kreme.

Uostalom, to je i užitak, današnje kreme za sunce obogaćene su hidratizujućim sastojcima, uglavnom su lakše nego pre. Prošla su vremena teških formula, danas tražimo zaštitu s faktorom koja će istovremeno odraditi zahtevnu ulogu podloge za šminku. A nakon svega, kad dođe veče, koža najednom počne zatezati, naročito nakon tuširanja ili pod slojem skorene soli. Nekima ta sol jako smeta, ali možete je iskoristiti za instant-piling, nanašanjem kreme koja hidratizuje. Nakon toga je lepo oprati se slatkom vodom, isprati sve s kože i osvežiti je. Neke kreme imaju i sastojke poput aloe vere ili molekule koje daju osećaj hlađenja, a sve zajedno odličan je večernji, letnji ritual. Ako se koža crveni, tu su kreme koje smanjuju površinske upalne procese na koži, deo su rastuće scene after-sun kategorije. Ove su formule uglavnom u plavičastim pakovanjima koja nam daju i vizualnu informaciju da će sigurno osvežiti kožu.

Neretko su u vrlo vlažnim, gotovo gelastim teksturama jer su pune vode, a moguće je koristiti ih i kao masku – stavite deblji sloj i pričekajte desetak minuta. Koža će ih pošteno upiti i pritom se dobro napiti vode, koju je prilikom sunčanja ‘izbacila’ iz svih slojeva. Ovaj tip formule možete koristiti i na licu i na telu, jer uglavnom su lagane, namenjene isušenoj koži na svim delovima tela.

Krema za sunčanje
foto: Pixabay / chezbeate

Dobro ih je nanositi i ujutro, ako jutarnja koža pokazuje znakove isušivanja, što je lako moguće ako smo danima na suncu. Ovim malim korakom sprečićemo dugotrajno i dubinsko isušivanje kože te joj pružiti pomoć kako se ne bi ‘mučila’ dok mi uživamo na suncu.

Ne zanemarite ni moć kvalitetnog pilinga koji će kožu pripremiti za izlaganje suncu, ali i osigurati duže zadržavanje preplanulosti jer ćete izbeći neugodno perutanje i neravnomerno skidanje boje. Laganim kružnim pokretima uklonite mrtve stanice s površine kože i potaknite njenu obnovu – tumači Antonija. Dakle, večernje rituale, kad skidamo slojeve krema i pijeska s kože, može pojačati formula s česticama za eksfolijaciju. Piling je klasičan proizvod u rutini koja ubrzava obnovu kože, a jedna je od zabluda da će smanjiti preplanulost. Naime, kožu je dobro pilingirati u danima sunčanja, jer utiče na bolju ujednačenost nijanse tena. A i smanjiće mogućnost guljenja kože.

Hit su formule sa zlatnim česticama kako bi koža bila sjajnija i lepša, a užitak će dati i uljne piling-formule.

Za one koji žele superujednačen ten, tu su razne hemijske varijante kućnog pilinga, ali u tom slučaju obvezna je krema sa što višim faktorom za sunčanje. U protivnom moguće su mrlje i hiperpigmentacijski poremećaji. Inače, piling formule s intenzivnim AHA kiselinama obvezno zahtevaju dnevno trackanje kremom sa SPF-om. Za one željne elegantnih, smirujućih mirisa, tu su razne formule inspirirane svetom esencija, kao što su zeleni čaj, kokos i slično. Brendovi nas žele razmaziti, jer dani odmora, ali i vikenda na moru divne su prilike da se počastimo posebnim doživljajem i ritualima za koje možda inače nemamo toliko vremena.

I kućni je piling za telo odlična stvar – ko bi odoleo maslinovom ulju i smeđem šećeru ili sitnoj kuhinjskoj soli, ostavlja odličan ‘film’ na koži tela te usput hrani epidermis.

(Espreso, Diva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.