"BILA JE U KOMI 6 DANA, VIDELA SAM KAKO JE U RUKAMA NOSE NA INTENZIVNU" Nacina borba još traje, OVO JE NOVI PROBLEM
Natalija Stevanović, Foto: Privatna arhiva

SMS NA 3800

"BILA JE U KOMI 6 DANA, VIDELA SAM KAKO JE U RUKAMA NOSE NA INTENZIVNU" Nacina borba još traje, OVO JE NOVI PROBLEM

Natalija takođe ima cističnu fibrozu (nasledna bolest koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa)

Objavljeno: 12:44h
Ana Petrović

Natalija Stevanović je prvo dete iz druge trudnoće, rođeno carskim rezom u prvom danu 22. gestacijske nedelje. Kao posledica dugog boravka u inkubatoru javljaju se divergentni strabizam na oba oka i nistagmus.

U petoj godini doživljava stravičnu saobraćajnu nesreću.

- Naca je 30. aprila, kad se probudila krenula da povraća i povratila je nekih dobrih 10 puta, bukvalno popije gutljaj vode i povrati. Počela je da je boli grudna kost i da se trese kao od hladnoće, i nije mogla da diše pa sam je priključila na kiseonik i Hitnu sam pozvala. Kada su došli konstantovali su povećan intrakranijalni pritisak, a šećer je bio 34. Odvezli su nas u bolnicu, tamo EKG nisu mogli da joj urade na prijemu, venu nisu mogli da joj nađu, na njihovom merenju šećer 46. Mene su izbacili napolje, sledeće što sam videla je kako je tehničar trčeći nosi u rukama na intenzivnu negu. Meni su dali kesu sa stvarima koje je nosila, malo je reći da sam se istraumirala. Posle su zvali i rekli da je ušla u komu zbog povećanog intrakranijalnog pritiska, ketoacidoze i pogoršanja cistične fibroze, priča njena majka za Espreso.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Natalija je šest dana bila u komi.

- Kad su je spustili na odeljenje došlo je do skoka d-dimera, 1757 je bio, a normalno do 500. Urađen je CT pluća koji je pokazao plućnu emboliju... Rekli su mi da takođe ima anemiju, što me i nije iznenadilo jer je i ja imam. Stavili su joj insulinsku pumpu jer nisu mogli da regulišu šećer injekcijama, stalno je na kiseoniku bila... A najstrašnije je to što je CT rađen dan pre prijema u bolnicu pokazao da ona ima hidrocefalus i da joj je potrebna operacija, tako da sad čekamo i to. Problem je naći neurohirurga sa kim će ona hteti da sarađuje pošto ima 18 godina i više ne može da ide u Tiršovu kod njenog Milana Mrdaka koji je jedina osoba na ovom svetu koju će ona poslušati... Od svih doktora je samo sa njim uvek sarađivala jer ga gleda kao tatu, priča nam Mirjana.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

ZA NATALIJINU POBEDU! Pošaljite SMS Natalija Stevanović na 3800.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.