"NE BACAJ OTPAD U REKE JER TAMO ŽIVE RIBICE NEKE": Osvanuo zanimljiv apel, poslušajte ove reči! (FOTO)
Apel, Foto: Printscreen/Twitter

SMANJENJE OTPADA

"NE BACAJ OTPAD U REKE JER TAMO ŽIVE RIBICE NEKE": Osvanuo zanimljiv apel, poslušajte ove reči! (FOTO)

Neredovno čišćenje je briga koju moraju voditi lokalne samouprave, a građani ih moraju naterati da i redovnije razmišljaju o tome

Objavljeno: 13:59h

Svake godine milioni tona plastičnog otpada ispuštaju se u okeane preko reka.

Čišćenje reka i minimiziranje količine plastičnog otpada koji ulazi u naše okruženje je dužnost i dobrobiti ljudi koji žive u tim oblastima i čitave planete. Pored toga nam čišćenje mulja i ostalog materijala sa dna korita reka mora biti obavezna radnja u prevenciji poplava i zagađenja reka.

1 / 9 Foto: Printscreen Youtube/knjazevacinfo

Čišćenje korita mora biti primat, pogotovu u okolini Beograda, gde se sve otpadne vode ulivaju u reke, koje uz dodatne nanose otežavaju protok vode ali i prikupljanje raznih ,,smrdljivih” nanosa koji šire neprijatne mirise širom rečnog toka i okoline. Takođe uticaj na pojavu poplava može biti značajan, kako će naslage znatno uticati na povećanje i zakrčenje vodotoka, što može dovesti do ugrožavanja nasipa i potencijalno plavljenje i uništavanje života i materijalnih dobara. Neredovno čišćenje je briga koju moraju voditi lokalne samouprave, a građani ih moraju naterati da i redovnije razmišljaju o tome.

Jedan tviteraš objavio je fotografiju apela koji je okačen na drvetu. Neko je na zanimljiv način pokušao da sugrađanima skrene pažnju na to koliko je važno sačuvati reke i ne zagađivati ih.

Delovi Lima na jugozapadu Srbije i Drine u Bosni i Hercegovini, koji u tom krajevima važi za ogroman turistički potencijal, više su ličilili na plutajuće deponije, a takve slike nisu retkost na ovim rekama.

Reka Lim, Lim
foto: Printscreen Youtube

Slična je situacija bila i na Drini kod hidroelektrane u Višegradu, a zbog pucanja sajle koja zaustavlja otpad, đubre je stiglo do brane i ugrozilo proizvodnju električne energije.

Drina
foto: RINA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.