BEOGRAD DOBIJA PUTNIČKE BRODOVE! Zna se i kada
Ilustracija, Foto: RINA

DOBRE VESTI

BEOGRAD DOBIJA PUTNIČKE BRODOVE! Zna se i kada

Građanke i građani Beograda koristiće rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu linije ostalih podsistema javnog linijskog prevoza putnika

Objavljeno:

Javni prevoz Savom i Dunavom počinje do kraja naredne godine sa dva putnička broda da bi 2024. i 2025. godine u saobraćaj bila pušteno još po četiri broda svake godine ukoliko ovu odluku potvrdi novoizabrana Skupština grada Beograda izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

- Beograd će imati dve linije za javni rečni prevoz, crvenu i plavu. Crvena linija od „Bloka 45 - SRC Milan Gale Muškatirović - biće puštena u tri faze odosno tri godine i to:.

  • Faza A: Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most,
  • Faza B: Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most,
  • Faza C: Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most - Beton hala - SRC Milan Gale Muškatirović.
  • Plava linija „Borča - Ada Huja“ biće puštena u tri faze, odnosno tri godine:
  • Faza A: Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović,
  • Faza B: Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović,
  • Faza C: Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović - Ada Huja.

- Građanke i građani Beograda koristiće rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu linije ostalih podsistema javnog linijskog prevoza putnika (autobuski, tramvajski, trolejbuski), što znači da će i na ovim linijama važiti "BeoGRADSKA kartica" - rekao je Goran Vesić.

On je precizirao da je na tenderu za izbor partnera grada Beograda pobedila kompanija Beoreka a da je javni tender trajao 52 dana od 30. decembra 2021. godine do 21. februara 2022. godine.

- Beograd ima skoro dve stotine kilometara rečne obale na dve velike evropske reke. Neverovatno je da obale ne samo da nisu bile uređene i povezane sa gradskim jezgrom nego da reke nisu korišćene za javni prevoz. Skoro osam godina sam se borio da se stvore svi normativni preduslovi da Beograd dobije rečni prevoz. Sada smo u tome uspeli za bolji i kvalitetniji javni prevoz koji je ekološki prihvatljiv - rekao je Goran Vesić

Do kraja godine u prestonici i javni bicikli

Beograd će ove godine dobiti javne bicikle kao mnogi drugi razvijeni gradovi sveta rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, gostujući u jutarnjem programu TV Prva i potvrdio da je ”kompanija "Helbiz" izabrana je kao prvi i ekskluzivni upravljač sistema javnih bicikala u Beogradu na period od 15 godina na javnom tenderu koji je raspisao grad Beograd.

- Kada novoizabrana Skupština grada potvrdi ovaj ugovor na ulicama našeg grada naći će se hiljadu javnih bicikala koje će građani moći da uzmu na 150 stanica za javne bicikle. Najviše stanica za javne bicikle, čak 47, biće postavljeno na Novom Beogradu. Potom slede Stari grad 20 stanica, Palilula 18, Zvezdara 13, Vračar 12, Savski venac 15, Voždovac 15, Čukarica 3 i Zemun 7 stanica - objasnio je Vesić.

Američka kompanija "Helbiz", osnovana 2015. godine u Njujorku, nudi raznoliku flotu vozila uključujući električne bicikle, električne skutere, električne trotinete u 40 gradova SAD, Evrope kao i u Singapuru.

Grad Beograd je 30. decembra prošle godine objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikala i to kroz koncesiju na 15 godina, čija je vrednost oko pet miliona evra.

- Grad Beograd planira da u naredne četiri godine izgradi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura za korišćenje bicikala - poručio je Vesić.

(Espreso/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.