ODVRATNA DEPONIJA TALOŽI SE NA POVRŠINI REKE LIM: Ekološka udruženja počela sa čišćenjem! (FOTO)
Uklanjanje smeća iz reke Lim, Foto: RINA

EKOLOGIJA

ODVRATNA DEPONIJA TALOŽI SE NA POVRŠINI REKE LIM: Ekološka udruženja počela sa čišćenjem! (FOTO)

Sa otapanjem snega sa okolnih brda stigla je nova tura smeća, a procene su da se kod lančanice koja je locirana ispod železničke stanice u Bistrici zaustavilo oko 100 kubika plutajućeg otpada

Objavljeno:

Ekološka bomba pretila je da ugrozi jednu od nekada najčistijih evropskih reka. Gomile smeća plutale su Limom, ali slike koje sada stižu su potpuno drugačije.

Postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliko problem, a Eko udruženje Jastreb iz Priboja počelo je sa uklanjanjem otpada sa plutajuće sajle kod železničke stanice Bistrica, na teritoriji opštine Nova Varoš.

Sa otapanjem snega sa okolnih brda stigla je nova tura smeća, a procene su da se kod lančanice koja je locirana ispod železničke stanice u Bistrici zaustavilo oko 100 kubika plutajućeg otpada.

1 / 3 Foto: RINA

"Ovih dana bilo je na društvenim mrežama priče – evo smeća na lančanici. Ljudi moraju da razumeju da je upravo to i svrha lančanica, da se smeće skuplja kod njih a ne da pluta po celom jezeru. Kao što vidite krenuli smo sa akcijama uklanjanja otpada, što ćemo, sa dolaskom lepšeg vremena, konstantno i raditi", kaže Siniša Laković iz Eko udruženja Jastreb i dodaje da je na proleće planirana ekološka akcija uklanja otpada između lančanica i po usecima, kako bi Potpećko jezero spremno dočekalo turiste.

Za gradnju tri plutajuće barijere – lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane “Potpeć”, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

"Poslednji put, plutajući otpad sa lančanice na Limu na teritoriji novovaroške opštine uklonjen je 4. januara. Tokom prethodna dva meseca minula dva i po meseca fizički je bilo nemoguće uklanjati otpad zbog neadekvatnih vremenskih prilika i leda koji se formirao na površini vode", ističe Laković.

Prva lančanica, nakon izmeštanja iz Velike župe, postavljena je u Jagodnjaku kod Prijepolja, druga ispod železničke stanice Bistrica a treća, dva kilometra od brane u Potpeću gde je jezero najuže.

Bonus video:

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!
08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media