SAMO 3% NOBELOVIH NAGRADA ZA NAUKU DODELJENO ŽENAMA: Potrebno ih je više u nauci!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZASTUPLJENOST ŽENA U NAUCI

SAMO 3% NOBELOVIH NAGRADA ZA NAUKU DODELJENO ŽENAMA: Potrebno ih je više u nauci!

Konferencija povodom obeležavanja Svetskog dana kreativnosti i inovacija

Objavljeno:

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović istajkla je danas da je rodna hijerarhija, omeđena patrijarhalnim obrascima, prisutna u svim oblastima uključujući nauku i da je zato važno da u nauci i istraživanju budu poštovani principi rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz Vlade.

Ona je na otvaranju konferencije povodom obeležavanja Svetskog dana kreativnosti i inovacija navela da su naučnice širom sveta ostvarile neke od najznačajnijih rezultata i da su zaslužne za velika svetska otkrića, ali da podaci pokazuju da su i dalje nedovoljno zastupljene u istraživačkim i naučnim krugovima i teže dobijaju priznanja za svoje uspehe.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Fond za nauku

Dodala je da je samo tri odsto Nobelovih nagrada za nauku dodeljeno ženama, da je na globalnom nivou platni jaz između žena i muškaraca u nauci, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici 16 odsto i da među članovima Srpske akademije nauka i umetnosti dominiraju muškarci.

Zaključila je da je važno da se ženama omogući vidljivost i priznanje kakvo zaslužuju, ali i da se osigura da se više devojaka i žena odluči da započne karijeru u nauci.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.