ZA ISTI POSAO ŽENE SU MANJE PLAĆENE OD MUŠKARACA: Tek za 100 godina imaće jednak tretman
Rodna ravnopravnost, Foto: Printscreen/RTS

RODNA RAVNOPRAVNOST

ZA ISTI POSAO ŽENE SU MANJE PLAĆENE OD MUŠKARACA: Tek za 100 godina imaće jednak tretman

Najveći problem rodne ravnopravnosti u Letoniji i Holandiji jesu velike razlike u platama.

Objavljeno:

Poznato je da žene manje zarađuju za isti posao od muškaraca i da ih je manje na rukovodećim mestima. Srbija je jedna od nekoliko zemalja van EU, koja ima indeks rodne ravnopravnosti. On pokazuje da napredujemo, ali veoma sporo.

Najveći problem rodne ravnopravnosti u Letoniji i Holandiji jesu velike razlike u platama.

"Kada su povremeni poslovi u pitanju razlika u zaradama je 11 odsto u korist muškaraca, a kod stalnih poslova ta razlika dostiže čak 19 odsto i imamo mnogo da uradimo da bismo popravili situaciju", kaže Irina Semjonova iz Konfederacije slobodnih sindikata Letonije - LBAS

Bjorn Van Hojsden, generalni sekretar Svetske organizacije radnika - "WOW" rekao je da je mnogo zaposlenih na povremenim poslovima, koje većinom rade žene i to je razlog zašto su tako velike razlike u platama

Tajnost zarada omogućava da žene budu manje plaćene. Pri tom one više rade kućne poslove što im onemogućava veće zalaganje i napredovanje na poslu. Stanje se popravlja preko državnih programa, sindikalnih inicijativa i akcija i kroz informativne kampanje u kompanijama.

U komšiluku, bugarski sindikati posebne mere posvećuju trudnicama i porodiljama, a Hrvati su poslednjih 10 godina prepolovili broj nezaposlenih žena u odnosu na nezaposlene muškarce.

"Bugarska je po Evropskom indeksu na 20. mestu od 29 evropskih država u sferi Rodne ravnopravnosti a po indeksu Svetske banke na 36. mestu od 90 država, što je dobro, ali smo ispod Srbije, Hrvatske, Grčke", napomenuo je Kiril Vasilev iz Cindikata "PODKREPA" iz Bugarske.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Dario Gajić, glavni poverenik Republičkog sindikata rada RSR - Hrvatska kaže da je u Hrvatskoj 47 odsto udeo zaposlenih žena ali problem su rukovodeća mesta, tu ih je samo nekih 27 odsto. "Tu vam se dešava onaj efekt staklenog stropa, to je zamišljena linija iznad koje se ne dopušta ženama napredovanje", dodao je.

U Evropskom finansijskom sektoru muškarce plaćaju prosečno 40 odsto više nego žene, ali digitalizacija, gde su dame relativno ravnopravne, donosi nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje i napredovanje. Podatak koji poziva na akciju jeste da će, ako promene budu išle ovim tempom, tek za nešto više od 100 godina žene imati ravnopravni tretman na evropskom tržištu rada.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.