OVAJ UREĐAJ NIKAD NE ISKLJUČUJEMO IZ STRUJE, A MOŽE DA IZAZOVE POŽAR! Ne zaboravite na njega pre izlaska iz stana
Punjač za telefon, Foto: Printscreen/Tik-Tok/emma.aler

PAZITE

OVAJ UREĐAJ NIKAD NE ISKLJUČUJEMO IZ STRUJE, A MOŽE DA IZAZOVE POŽAR! Ne zaboravite na njega pre izlaska iz stana

Od početka godine bilo je više od 9.400 požara i više od 11.000 intervencija, što je znatan porast u odnosu na prethodne godine

Objavljeno:

Sve češći požari u stambenim objektima, ali i na otvorenom, ukazuju na nepažnju građana, a budi i strah stanara od toga šta može da se desi kod komšije. Od početka godine bilo je više od 9.400 požara i više od 11.000 intervencija, što je znatan porast u odnosu na prethodne godine.

Prema američkom istraživanju iz 2019. najčešći uzrok požara je kuvanje i to u 48 odsto slučajeva. Na spisku uzročnika su i dotrajale električne instalacije, produžni kablovi, punjači za mobilne telefone i laptopove.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić dodao je na taj spisak i neočišćene dimovodne kanale i grejna tela koja se ostavljaju bez nadzora i zapaljive materije u njihovoj blizini.

Protekle nedelje jedan požar je direktno prouzrokovao punjač za laptop. Takvi punjači pregreju i lako dovode do požara.

"Budite svesni da se požari dešavaju na svakom mestu, to nije nešto što gledamo na televiziji. Moramo da vodimo računa o električnim uređajima, provodnicima električne enerije, oni su najčešći uzrok požara", rekao je Čaušić dodajući da su punjači za mobilne telefone i laptopove uzrokovali najmanje tri požara u poslednje vreme.

Preporuka građanima je da svaki put, pre izlaska iz stana, provere da li su isključili sve električne uređaje.

1 / 2 Foto: Profimedia

Javljači požara u Subotici

U Subotici je pokrenut pilot projekat s ciljem prevetivne zaštite od požara u stambenim objektima.

"Pored toga što apelujemo na građane i vršimo edukaciju, ovaj projekat doneće korisne stvari, spasavati živote i imovinu", naveo je Čaušić.

Projekat se realizuje u saradnji s UNDP-om. "Javljači požara se postavljaju kod slabopokretnih ljudi i u jednoroditeljskim domaćinstvima, da bi javljači dima signalizirali da se dešava požar. Imamo onda vreme da se evakuišu, alarmiraju se komšije da pozovu 193", istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Zasad je u Subotici postavljeno 100 javljača požara, a očekuje se postavljanje još 400 do 500 uređaja. Smatramo da će cela zemlja biti premrežena tim sistemima, zaključio je Čaušić.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.