SVE VIŠE DECE OBOLELO OD VIRUSA GRIPA: Obratite pažnju na ove simptome
Ilustracija, Foto: Profimedia

brzo se širi

SVE VIŠE DECE OBOLELO OD VIRUSA GRIPA: Obratite pažnju na ove simptome

Najvažnije je da se nadoknađuje tečnost, u vidu elektrolitnih rastvora, supica, laganije iskrane i da brufenom ili paracetamolom obaraju telesnu temeperaturu

Objavljeno:

U domovima zdravlja u Beogradu sve je više obolelih od virusa gripa, koji je počeo da se širi i među decom predškolskog i školskog uzrasta.

- Na dnevnom nivou se obavi veliki broj pregleda po ambulantama, u proseku od 200 do 300 pregleda na svakom punktu u Domu zdravlja Palilula - rekla je za Tanjug Aneta Jovanović, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković".

- Ukupno u poslednje dve nedelje bude od 1.000 do 1.200 pregleda dece za celu pedijatriju na Paliluli i uglavnom dve trećine dece imaju simptome ili virusa gripa ili stomačnog virusa. Registruje se kod 50 odsto dece školskog i 50 odsto dece predškolskog uzrasta - kazala je Jovanović.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ističe da simptomi gripa pre svega podrazumevaju jako povišenu telesnu temperaturu, od 39 do 40, sa bolom u grlu, praćeno zapušenošću nosa, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u mišićima, zlobovima i da deca mogu čak i da povraćaju i da imaju prolivaste stolice.

Kaže da roditelji treba da se što pre jave sa decom na pregled, jer je važno da odmah krenu sa rehidratacijom, nadoknadom elektrolita kod deteta.

- Najvažnije je da se nadoknađuje tečnost, u vidu elektrolitnih rastvora, supica, laganije iskrane i da brufenom ili paracetamolom obaraju telesnu temeperaturu, kao i da dete miruje - rekla je Jovanović.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.