PTIČJI GRIP JE NA GRANICAMA SRBIJE: Ovo su SIMPTOMI
Ilustracija, Foto: Profimedia

GRIP HARA

PTIČJI GRIP JE NA GRANICAMA SRBIJE: Ovo su SIMPTOMI

Do zaraze je obično dolazilo izlaganjem inficiranim životinjama ili boravkom u okruženju koje je bilo kontaminirano virusom

Objavljeno:

U Crnoj Gori zabeleženi su slučajevi ptičjeg gripa kod uginulih pelikana na Skadarskom jezeru.

Ova zarazna bolest može da se prenese sa životinje na čoveka, iako se to retko događa. Ptičji grip prvi put se pojavio u Kini 1996. godine, a godinu dana kasnije zabeležen je slučaj prenosa ptičjeg gripa sa ptice na čoveka, u vreme epidemije u Hong Kongu. Ozbiljna bolest disajnog sistema registrovana je kod 18 ljudi, od kojih je šestoro preminulo.

Do zaraze je obično dolazilo izlaganjem inficiranim životinjama ili boravkom u okruženju koje je bilo kontaminirano virusom. Prenošenje virusa sa čoveka na čoveka je izuzetno retko i dešavalo se među članovima porodice posle nezaštićenog, produženog bliskog kontakta.

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 2003. godine prijavljeno je više stotina slučajeva infekcije kod ljudi. Kod velikog broja tih pacijenata bolest je pokazala agresivan klinički tok.

Simptomi

Posle inkubacije koja u proseku traje od dva do osam dana, javljaju se temperatura koja je viša od 38 °C, bol u grlu i kašalj, a u teškim slučajevima i respiratorni distres sindrom kao posledica virusne upale pluća.

1 / 4 Foto: Profimedia

Takođe, kao rane simptome bolesti pacijenti su prijavljivali dijareju, bolove u stomaku, povraćanje, bol u grudima, kao i konjuktivitis i krvarenje iz nosa i desni. Epidemiolozi navode da infekcija ptičjim gripom može da izazove i akutni encefalitis, odnosno virusnu upalu mozga. Kod nekih pacijenata javljali su se i manjak trombocita, kao i produženo protrombinsko vreme.

Simptomi su, naravno, slabije izraženi ukoliko je infekcija uzrokovana niskopatogenim oblikom ptičjeg gripa.

Kako se postavlja dijagnoza?

Za postavljanje dijagnoze infekcije ptičjim gripom neophodno je testirati bris iz nosa i grla. Test je najtačniji ukoliko se bris uzima u prvih nekoliko dana od pojave simptoma.

Lečenje

U terapiji se koriste antivirusni lekovi koji ometaju sposobnost virusa da se umnožava. Najbolji efekat daju kada primena počne već 48 sati posle prvih simptoma.

Dužina trajanja lečenja je minimalno pet dana, a u nekim slučajevima i duže, sve dok simptomi ne prestanu.

Bonus video:

01:14

Crna Gora dočekuje patrijarha

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.