KAKO ROMI U SRBIJI DOČEKUJU SVOJ DAN? Predrasude i dalje otežavaju njihovu svakodnevicu
Romkinja drži mačku, Foto: Aleksandra Čolić

uoči svetskog dana roma

KAKO ROMI U SRBIJI DOČEKUJU SVOJ DAN? Predrasude i dalje otežavaju njihovu svakodnevicu

Stambena politika je jedno od važnih pitanja i Romi za rešenje predlažu socijalne stanove i montažne kuće, u neformalnim naseljima da se asfaltira put, da se priključe na električnu energiju i da im se omoguće cisterne s vodom

Objavljeno:

Uoči Svetskog dana Roma, koji se obeležava sutra, oni još jednom podsećaju da im predrasude otežavaju svakodnevicu. Podaci poverenice za zaštitu ravnopravnosti pokazuju da je, kada je reč o nacionalnim manjinama, godinama najveći broj pritužbi za diskriminaciju stiže od Roma. Dalibor Nakić iz Nacionalnog saveta Roma ističe da još uvek postoje pojedinci koji nemaju lična dokumenta. Naglašava da Romi imaju pogodnosti, kao i sve druge društveno osetljive kategorije građana u sistemu socijalne zaštite, ali da bi trebalo proširiti mere.

Romska nacionalna manjina je u izuzetno teškom položaju, upozoravaju i domaća i međunarodna istraživanja, mnogi su i dalje pred sistemom nevidljivi, žive u nehigijenskim naseljima, pa i bez vode, struje, nisu dovoljno upućeni u svoja prava, teže se zapošljavaju. Rani brakovi, siromaštvo su takođe na spisku problema.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

Dalibor Nakić iz Nacionalnog saveta Roma ističe da još uvek postoje pojedinci koji nemaju lična dokumenta i koji su pravno nevidljiva lica i da su to uglavnom oni koji se doseljavaju s Kosova i Metohije.

Naglašava da je izmenama Zakona o vanparničnom postupku učinjen veliki napredak, jer je omogućeno da se u tom postupku Romima utvrdi mesto i vreme rođenja. Postupak se vodi po hitnosti, potpuno je besplatan i oslobođen plaćanja svih taksi.

Takođe, ističe i da je izmenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu građana omogućeno da oni koji ih nemaju mogu da se prijave na adresama Centara za socijalni rad.

"Tako da danas imamo samo pojedinačne slučajeve Roma koji nemaju lična dokumenta", naveo je Nakić.

Značajne socijalne pogodnosti

U Izveštaju UNHCR-a konstatuje se da je Srbija sa Romima i nevladinim sektorom napravila značajan napredak.

Nakić navodi da Romi imaju pogodnosti kao i svi druge društveno osetljive kategorije građana u sistemu socijalne zaštite.

Pre svega, ističe, imaju pravo na umanjenje troškova za struju, vodu i druge komunalije, a romska deca imaju pogodnosti u obrazovanju kroz brojne afirmativne mere.

Prema zvaničnim podacima samo 33,33 odsto Roma ima završenu osnovnu školu, 11,54 srednju, a visoko obrazovanje samo oko jedan procenat.

"Nacionalni savet je prepoznat kao ključan partner države poslednjih desetak godina. Iz godine u godinu imamo znatno veći broj Roma koji završavaju srednje, visoke škole i fakultete. Mere su doprinele da imamo više obrazovnih, afirmativni upis u srednje škole, omogućeno im je da budu na budžetu, kvota je jedan posto na svim fakultetima za upis romskih studenata. Mogu da budu na budžetu, postoje i stipendije za srednjoškolce romske nacionalnosti, naglasio je Nakić.

Napredak u zapošljavanju medicinskih radnika

Kaže da je diskriminacija u zapošljavanju Roma još uvek prisutna, ali nizak nivo obrazovanja ih sprečava da budu konkurentni na tržištu rada. Zbog toga je, smatra, važno mlade obrazovne Rome uključiti u programe stažiranja i dati im šansu da se dokažu.

Posebno ističe napredak postignut u oblasti zapošljavanja medicinskih radnika.

Stambena politika je jedno od važnih pitanja i Romi za rešenje predlažu socijalne stanove i montažne kuće, u neformalnim naseljima da se asfaltira put, da se priključe na električnu energiju i da im se omoguće cisterne s vodom.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.