svakodnevno ga unosimo u organizam
"KAKO LI JE SAMO UKUSAN OVAJ MONONATRIJUM GLUTAMAT, PRSTE DA POLIŽEŠ": Istraživanja pokazuju da li je štetan!
Svakodnevno iščitavanje deklaracija i proveravanje sastojaka, neko bi mogao okarakterisati kao preterano, a oduzima i mnogo vremena
Od 2020. godine razmatra se predlog o smanjenju količine pojačivača u hrani. Zakon kod nas prati evropsku regulativu, tvrde iz Republičke unije potrošača. Međutim, i onima koji paze na ono što kupuju, nije uvek lako da deklaraciju pročitaju. Ili su mala slova ili su na nepreglednom mestu.
Za potrošače kupovina je uglavnom stvar rutine. U korpu se uglavnom stavljaju proizvodi na čiji smo ukus navikli. To, naravno, nije slučajno. Za dobar ukus proizvoda koje biramo često je zaslužan mononatrijum glutamat – pojačivač arome.
Ipak, nutricionisti upozoravaju da ovaj dodatak može nepovoljno da utiče na zdravlje.
„Mononatrijum glutamat služi kao pojačivač ukusa i u malim dozama je on odobren za upotrebu, međutim problem sa njim je što nema definicije male doze i što čovek ne zna koliko on dnevno toga može da uzme“, objašnjava nutricionistkinja i specijalista javnog zdravlja Ivana Radojičić.
Svakodnevno iščitavanje deklaracija i proveravanje sastojaka, neko bi mogao okarakterisati kao preterano, a oduzima i mnogo vremena. Međutim, dobro bi bilo znati šta pojačivači mogu da izazovu, ako se prekorači dnevna doza unosa.
„Mogu izazvati zapaljenja, rađene su studije koje pokazuju da može doći i do neuroloških problema, problema sa jetrom, čak i sa začećem“
Američka agencija za bezbednost lekova i hrane FDA zvanično odobrava upotrebu mononatrijuma, ali u malim količinama. Odobren je u Evropskoj uniji kao i kod nas, a oznake su od E620 do E625.
„Postoji šest nekih osnovnih ukusa, slano, kiselo, ljuto, gorko, slatko, i postoji taj jedan ukus koji se naziva umami, proteinski ukus mesa i upravo taj ukus glutaminati pojačavaju. Zato su česti sastojci sosova, supa, mešavina začina kao što su vegeta i svi su na bazi glutaminata. Često se koriste i u kinsekoj kuhinji, pa jedan sindrom simptoma ih naziva sindrom kineskih restorana“, ističe predsednik Saveta za bezbednost hrane Ivan Stanković.
Evropsko telo za bezbednost hrane Efsa je 2017. godine prvi put propisalo prihvatljiv unos glutaminata.
I tako je izvučen dobijen prihvatljiv dnevni unos od 30 miligrama po kilogramu telesne mase, znači za čoveka od recimo 70 kilograma, nešto preko 2 grama dnevno je bezbedan unos. Obzirom da je maksimalna količina 10 grama, moguće je da kada se pojede 250 grama neke namirnice da se prekorači taj prihvatljiv unos.
I to može biti opasno za organizam. Možda matematika nije svakome jednostavna, ali potpuno je jasno da se dnevno, olako može prekoračiti preporučeni unos. I onome ko vodi računa, često je teško pročitati deklaraciju.
„Deklaracija, ukoliko je nepropisna i neuredna predviđena je prekršajna odgovornost u vidu novčane kazne do milion dinara u skladu sa zakonom o bezbednosti hrane“, navodi Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.
Ako ste danas pojeli samo supu iz kese i 200 grama šunke, postoji velika šansa da ste prekoračili dozvoljeni dnevni unos glutaminata, osim ukoliko na kesi nije naznačeno da je proizvod bez pojačivača arome, što je uglavnom, retkost.
(Espreso / RTS)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!