NOVI KORONA PRESEK: Preminulo još 11 pacijenata, 1.383 novozaražene osobe
Koronavirus, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

PRESEK

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo još 11 pacijenata, 1.383 novozaražene osobe

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno: 15:44h

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.383 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 11 pacijenata.

Testirano je 9.093 osoba.

Na respiratoru su 42 pacijenta.

Četvrtom dozom postajete otporniji na virus, vakcine su dostupne i besplatne, vakcinacijom se smanjuje mogućnost da virus mutira, sa minimum dve mRNK vakcine lakše se putuje, i to su samo neki od razloga zbog kojih je dobro primiti drugu buster dozu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Vakcinacija četvrtom dozom počela je u Srbiji, a kako lekari objašnjavaju, ona je pre svega potrebna starijima i hroničnim bolesnicima, lekarima, kao i onima koji rade u kolektivima. Takođe, drugu buster dozu mogu primiti svi koji su stariji od 18 godina, a kojima je prošlo pet meseci od treće doze.

Virus je slabiji ali ne za svakoga

Virus je zahvaljujući svojim mutacijama promenio nekoliko sojeva, pa je vremenom postao slabiji, međutim, nije slabiji baš za svaku osobu, s ozbirom da razvoj kliničke slike zavisi od stanja imuniteta.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da je preporuka o četvrtoj dozi i te kako dobra, i da je dobro iskoristiti tu mogućnost za zaštitu od virusa. Kako napominje, oni sa slabijim imunitetom nikako ne bi trebalo da čekaju ako im je isteklo pet meseci od treće doze.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.