"VIDI ŠTA SAM NAŠAO!": Nova PORUKA hara FEJSBUKOM! Ne OTVARAJTE ovu PREVARU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

"VIDI ŠTA SAM NAŠAO!": Nova PORUKA hara FEJSBUKOM! Ne OTVARAJTE ovu PREVARU!

Prvo proverite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci

Objavljeno:

Građanima poslednjih nekoliko dana na mesindžeru ponovo stižu poruke sa sumnjivim linkovima. Ovaj put je u pitanju poruka koja glasi "Vidi šta sam našao" i emitokon koji plače od smeha, zajedno sa linkom koji će vas navesti da mislite da je u pitanju fotografija ili neki video.

Podsetimo, donedavno su mnogima stizale poruke koje su glasile "Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti?", ali većini od nepoznatih ljudi. Ono što je posebno problematično kod ove nove jeste to što stiže od vaših prijatelja, a ne neke nepoznate osobe, pa većina bez razmišljanja klikne, a onda...

Jedna naša čitateljka iz Beograda je imala upravo ovakvo neprijatno iskustvo, kada joj je stigla upravo ova poruka od bliskog prijatelja.

- Dok sam spavala stigla mi je poruka na "Fejsbuk" mesindžer i ne razmišljajući sam je onako bunovna otvorila. Ni slutila nisam da sam otvorila vrata sajber pakla. Poruka je glasila "Vidi šta sam našao", i uz nju je stigao i link. Kliknula sam na link, tražio mi je da se ponovo ulogujem na fejsbuk, što sam i učinila, ali tu nije bio kraj - priseća se neoprezna čitateljka.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/Messenger

Sajt je od nje tražio da unese svoj broj telefona, što je ona bez mnogo razmišljanja i uradila.

- Stigla mi je poruka sa propratnim kodom i da je u pitanju prijava na neki servirs "SPICY", da je cena poruke čak 180 dinara i da bi mi stizale bi mi dva puta nedeljno . To je, konačno, bio momenat kada sam stala, shvatila da je u pitanju virus - dodaje ona.

Međutim, uskoro su počele da joj stižu poruke od njenih prijatelja, koji su je pitali šta im je to poslala.

- Bilo mi je jasno da sam im priredila neprijatno iznenađenje, da sam im poslala virus i osećala sam grižu savesti što će oni platiti cenu moje nesmotrenosti. Pola večeri provela sam tako što sam prijatelje obaveštavala da je virus, i da moju poruku nikako ne otvaraju. U međuvremenu sam promenila lozinku na fejsbuku, kako bih se zaštitila od nepozvanog sajber nasilnika - rekla je čitateljka.

Ovo nije prvi put da ovakve poruke i linkovi kruže Fejsbukom. Nedavno je građanima stizala poruka sa teksom "Mislim da sam te upravo video u ovom videu", koja je od strane MUP-a Srbije protumačena kao maliciozna.

Predpostavlja se da je u pitanju tzv. "fišing" kampanja. Njen cilj je da prikupi što više informacija od što većeg broja korisnika, kako bi ih kasnije koristili za svoje potrebe ili jednostavno opljačkali. Klikom na link možete odati svoje lične informacije kao što su imejl adresa i lozinka za nalog, a mogu doći i do vašeg bankovnog računa.

U prethodnih nekoliko godina broj ovakvih poruka se znatno smanjio, međutim one su danas dosta opasnije, jer su nam skoro sve lične informacije povezane sa raznim profilima, kojima haker može da pristupi uz pomoć ovog linka.

Upozorenje MUP-a

MUP je u prošlosti upozoravao građane kada neka od ovakvih poruka krene da se širi društvenim mrežama. U tim situacijama preoruka je da u link nikako ne ulazite i da obrišete poruku nakon što ste je skrinšotovali i poslali Tužilaštvu ili Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Prilikom prethodne kampanje masovnog prosleđivanja poruka, stručnjak za sajber bezbednost Luka Milinković je u razgovoru za RTS objasnio kako izgleda tipična krađa podataka preko ovakvih linkova.

- Piše, na primer: unesite vaše podatke da biste videli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Fejsbuk radi bezbednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke - objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati.

Prvo proverite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.