OD GENOCIDA PREKO AERO ZAGAĐENJA DO ČESTICA IZ ČERNOBILJA: Sve SRPSKE TEORIJE ZAVERE o PRLJAVOJ KIŠI!(FOTO) (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

žuta kiša u srbiji rasplamsala maštu

OD GENOCIDA PREKO AERO ZAGAĐENJA DO ČESTICA IZ ČERNOBILJA: Sve SRPSKE TEORIJE ZAVERE o PRLJAVOJ KIŠI!(FOTO) (VIDEO)

Prema objašnjenjima sociologa kao društvenom fenomenu, same teorije zavere se i obično i pojavljuju u nekim kriznim trenucima

Objavljeno:

Juče ujutro pada neka kišica, a vi krenuli na posao. Ne baš oduševljeno navlačite jaknu, odlazite do automobila, a on nekako prašnjav. Po jakni neke mrlje, a vazduh kao u nekoj izmaglici.

Šta se dešava? Pomislite: "Ah, pa dobro saharski pesak, dešava se...". Međutim, sudeći prema teoretičarima zavere sa Tvitera, potpuno ste omanuli!

Teorije zavere

Srbiju je juče, kao i veliki deo Evrope, zahvatio pomalo neobičan i fascinantan meteorološki fenomen. Pojava prljave ili krvave kiše nije toliko retka ni kod nas ni u ostatku starog kontinenta. S vremena na vreme se desi da kiša sadrži čestice peska iz Sahare.

1 / 6 Foto: Stefan Stojanović

Osim što morate da perete automobil i umljanu garderobu, bilo kakvih drugih štetnih posledica ova prirodna pojava nema. Međutim, to nije sprečilo armiju teoretičara zavera sa društvenih mreža da ponude objašnjenja o "trovanju preko vazduha".

Oni koji veruju u teoriju o "kemtrejlsima", odnosno da su tragovi koje avioni ostavljaju na nebu zapravo "otrovi", pesak iz Sahare ima je, narodski rečeno, došao kao "kec na 11".

Tako su odmah zaključili da ovo nije nikakav pesak iz Sahare jer "kako uopšte može pesak iz pustinje da pada i to kroz kišu!?" Njihov proces razmišljanja otprilike glasi da nas namerno "neko" posipa otrovom iz aviona i za to sada imaju dokaz u vidu prljavštine na automobilima.

"E sada maske treba svi da nose.. Pa ovo je najgori napad na Srbiju od 1999. godine. Jutro bez oblaka, desetine preleta zlikovaca i imamo za poklon "maglu" koja se spušta na nas. GENOCID!!!" napisao je jedan korisnik Tvitera.

"Šta se dogodilo, pa nas opet truju? Avioni su na sve strane. Radost je kratko trajala", piše drugi korisnik.

Dok treći odmah to povezuje sa kovidom koju su takođe "posipali po nama iz aviona" pa nakon ovih prašnjavih padavina prognoziraju "novi soj kovida".

"Truju nas, tu više dilemu nemam. Okom se može videti nebo i sada ovo, što je napadalo. Mene zanima: Kako te drugi ubede da je kondezacija na nebu, a pesak iz Sahare na betonu?! Pandemiju da ne spominjem", pitao se zabrinto jedan teoretičar zavere.

"Ovo je nešto iz Ukrajine 100%"

Prema objašnjenjima sociologa kao društvenom fenomenu, same teorije zavere se i obično i pojavljuju u nekim kriznim trenucima, a mogu imati različite funkcije, a jedna je svakako pojednostavljivanje stvari i pojava.

Pojedini tviteraši smatraju da je pojava prljave kiše zapravo produkt rata u Ukrajini. Ono što je njihov argumet jeste da je tokom borbi u Ukrajini pogođena tajna laboratorija ili pak Černobilj, ali "naravno da to niko neće da saopšti". Zašto se to ne bi saopštilo na taj deo nemaju odgovr. Tako daljom logikom ove teorije zavere, zaključuje se da po nama "padaju kojekavi otrovi", ali neće o tome da nas obaveste nego nas puštaju da se tako švrćkamo kao guske u magli.

Logično, zar ne?

Pa i ne baš.

"Naučno smo dokazali da nije samo pesak"

"Nisam ja glupi teoretičar zavere nego ste vi slepi kod očiju", to je otprilike logika svakog teoretičara zavere. Zato su pojedini ponudili i dokaze nama "slepima kod očiju".

Tako su društvene mreže preplavili snimci ljudi koji magnetom prelaze preko zaprljanih automobila i znate šta - magnet se "zalepi"! Baš čudno da se magnet zalepi za metalni automobil, reći će samo zli jezici.

Pojedini su otišli i korak dalje pa su uspeli da snime i lagane čestice peska kako se "drže" na magnetu kao što bi se uostalom prašina "držala" na bilo kojoj drugoj površini. Zaista revolucionaran dokaz!

"Ovo je zagađenje vazduha"

Ruku na srce, juče stvarno jesmo imali povećan nivo zagađenja vazduha. S tim da nesrećno optužena prljava kiša sama po sebi nije zagađivač i nema uticaj na zdravlje ljudi, ipak ciklon koji ju juče doneo je doprineo aerozagađenju.

Uz pesak iz Sahare do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa pa je nastupila temperaturna inverzija koja je “idealan” uslov za ekstremno aero zagađenje.

- U slučajevima pojave koja se stručno naziva temperaturna inverzija dolazi do formiranja hladnijeg sloja vazduha pri tlu koji je „prekriven“ toplijim slojem na većoj visini što onemogućava cirkulaciju vazduha i prirodno „provetravanje“. U tim slučajevima dolazi do preklapanja svih negativnih uticaja na kvalitet vazduha, te sve emitovane zagađujuće materije iz termoenergetskog sektora, industrije, kotlarnica, lokalnih ložišta i saobraćaja ostaju u tom najnižem sloju vazduha. Tada na mernim stanicama beležimo i ekstremne nivoe koncetracija zagađujućih materija pre svih suspendovanih PM čestica – objasnio je Dejan Lekić, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije i stručnjak za zagađenje vazduha.

Podsetimo, PM-10 jeste prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz te PM-10 uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele. Procenjuje se da su PM čestice odgovorne za čak nekoliko hiljada smrti godišnje u Srbiji.

Šta je zapravo prljava kiša?

Meteorolog Đorđe Đurić u izjavi za “Blic” objašnjava da je reč o "potpuno prirodnoj pojavi" i da nema mesta panici ili špekulacijama da je bilo šta osim prirode i strujanja vazduha uticalo da čestice saharskog peska dospu u kišu nad Srbijom i delovima Evrope.

- Zahvaljujući ciklonu nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope - objašnjava Đurić.

Prljava kiša

Usled ovog efekta, dalje objašnjava, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena.

- U predelima sa kišom padala je prljava kiša i u toku jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je bilo vidljivo na automobilima i drugim vozilima – kaže Đurić.

Španci se skijali po sharskom pesku, a Englezi ga skupljali na terasama

Situacija je bila slična i u pojedinim delovima Evrope, a jedan upečatljiv video stiže iz Španije. Naime, u skijaškom centru Valdeski u blizini Madrida skijaške staze su dobile novi sloj, ali ne snega nego - peska. Tako je celo skijalište bilo u oker boji.

Istu pojavu su zapazili i stanovnici Engleske, a sudeći prema objavama njihovih građana na društvenim mrežama - Englezi su bili oduševljeni poput male dece ovom pojavom. Delile su se fotografije automobila, pokislih naočara i isprljanih terasa, a pojedini su čak i skupljali kišu u posebne kanistere da bi odvojili talog od kišnice, odnosno pesak.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.