PRINCEZA NEMANJIĆA NEOBIČNOG IMENA: NIKO SE U ISTORIJI SRBIJE NI PRE NI POSLE NIJE ZVAO KAO ONA!
Nemanjići/ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

zanimljivo

PRINCEZA NEMANJIĆA NEOBIČNOG IMENA: NIKO SE U ISTORIJI SRBIJE NI PRE NI POSLE NIJE ZVAO KAO ONA!

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju

Objavljeno:

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa.

Ipak, u privatnom životu, Milutina bi, današnjom termitologijom mogao da se okarakteriše kao “ženskaroš”. Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece. Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao (samo oko godinu dana), srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali je Carica ostala na srpskom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.