SRPSKI KARDIOHIRURZI OBARAJU SVETSKI REKORD: Danas čak 21 operacija na otvorenom srcu! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

svaka čast

SRPSKI KARDIOHIRURZI OBARAJU SVETSKI REKORD: Danas čak 21 operacija na otvorenom srcu! (FOTO)

Profesor Bojić navodi da je do sada u svetskim kardiohirurškim centrima rađeno najviše do 19 zahvata na srcu

Objavljeno:

U Institutu za kardiovaskularne bolesti jutros su sve ekipe kardiohirurga, anesteziologa, transfuziologa i drugih službi počele pohod na svetski rekord u kardiohirurgiji - cilj je da za dan urade čak 21 operaciju na otvorenom srcu.

Do 11 sati iz operacionog bloka izašlo je osmoro pacijenata posle uspešnih operativnih zahvata, otkrio je profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta za "Novosti":

- Najdraži potpis koji sam ikad stavio na bilo koji papir u životu je ovaj za današnji operativni program na kojem je 21 pacijent - kaže prof. Bojić. - To su sve velike, kompleksne operacije sa otvaranjem grudnog koša i korišćenjem mašina za vantelesnu cirkulaciju. Do sada se sve odvijalo po planu, i očekujemo da ćemo večeras moći i zvanično da objavimo da je pao svetski rekord po broju izvedenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Profesor Bojić navodi da je do sada u svetskim kardiohirurškim centrima rađeno najviše do 19 zahvata na srcu, računajući i TAVI proceduru, pri kojoj se za zamenu srčanog zaliska ne otvara grudni koš.

- Naše ekipe rade u četiri operacione sale u novoj zgradi Instituta, i u dve sale u staroj - precizira profesor Bojić. - Apsolutno smo u stanju da iznesemo rekord koji smo postavili pred sebe.

Bonus video:

01:23

VESIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: Počela izgradnja kuće za porodicu Jelić

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.