KAKO JE IZGLEDAO PRVI SUSRET SA NULTIM PACIJENTOM! Doktorka Gordana ogolila dušu
Bolnica, Foto: Profimedia

ispovest

KAKO JE IZGLEDAO PRVI SUSRET SA NULTIM PACIJENTOM! Doktorka Gordana ogolila dušu

Nulti pacijent je već 7. marta 2020. godine prebačen iz Subotice u novosadski Klinički centar Vojvodine gde se borio sa opakim virusom 23 dana

Objavljeno:

Mart 2020. godine u Srbiji ostaće upamćen po početku jednog od težih perioda koji polako ostaje za nama, a kada je u javnosti odjeknulo da je prvi slučaj kovida otkriven u Opštoj bolnici u Subotici, samo lekari koji su bili uz nultog pacijenta znaju koliko je bilo strepnje i neizvesnosti u iščekivanju rezultata njegovog PCR testa.

Nulti pacijent, Igor Đantar iz Bačke Topole, u subotičku bolnicu upućen je iz jedne privatne zdravstvene ustanove sa obostranom upalom pluća, a epidemiolog dr Gordana Krtinić kaže za “Blic” da ga je u bolnicu primio infektolog, dok je ona kao epidemiolog insistirala na testiranju i “njeno je bilo postavljanje sumnje, izolacija i da pacijent bude zbrinut, a klinički lekari i infektolozi su ga lečili”.

Najvažniji timski rad, u teškim slučajevima i presudan

- Taj dan niko od nas nikada neće zaboraviti. Prijem je uradio infektolog specijalista koji je toga dana bio dežuran. Pacijent je već imao CT pluća koji je bio visoko sumnjiv na kovid. Moram da pohvalim kolege i istaknem koliko je bitan timski rad lekara, jer samo jedan lekar to ne bi mogao – kaže dr Gordana Krtinić.

Prve sumnje nakon skenera pluća

Sjajni radiolozi su, prema njenim rečima, poredili skener pluća Igora Đantara, sa onim što je u svetu prikazano već kao visoka sumnja i kako zapaljenje pluća izgleda na skeneru. Radiološki nalaz je bio prvi pokazatelj da je moguće da je reč koroni. Međutim, tadašnji kriterijumi su podrazumevali da je pacijent bio u zaraženom području, da je putovao u određene zemlje, bilo je četiri – pet kriterijuma koje on ipak nije ispunjavao.

-Ali, upravo zbog snimka pluća i zbog toga što su radiolozi bili već edukovani kako izgleda sumnjivi snimak, insistirali smo na PCR testu, koji je tada rađen samo u Beogradu – priča nam dr Krtinić i ističe koliko je bilo bitno što je timskim radom svako doprineo da se dokaže taj slučaj, i radiolozi, i infektolog i epidemiolog.

1 / 3 Foto: Klinički centar Niš

Na pitanje kako je reagovala na prvi susret sa pozitivnim slučajem korona, dr Krtinić kaže da nikome u tom trenutku nije bilo svejedno, čak iako Đantar nije bio prvi pacijent u Subotici koji je ležao na Infektivnom odeljenju pod sumnjom da ima koronu. Bio je treći, ali je bio prvi pozitivan slučaj, dok su prethodni bili negativni.

-Svakom tom pacijentu smo prilazili kao da je već dokazano kovid pozitivan, prema protokolima i uputstvima koja su podrazumevala pripremu za ulazak i oblačenje zaštitne opreme. Dva meseca pre smo već bili uradili edukaciju zaposlenih. Bili smo spremni da primimo veći broj pacijenata, ali, naravno, da zbog prvog susreta sa mogućim pozitivnim pacijentom nikome nije bilo svejedno – kaže za “Blic” dr Krtinić i napominje da se infektolozi i epidemiolozi celog života obučavaju za takve situacije.

Teško se navići na koronu

-Naravno, sve novo je uvek izazov. Kada je krenuo prvi talas i veći broj obolelih onda je za epidemiologa nastupio i veći izazov nego što je bio prvi slučaj, jer prvi slučaj je očekivan, gde god da se desio, kod nas ili u Beogradu. Već prvi talas i pacijenti sa teškim kliničkim slikama, i kod mladih ljudi, to je zaista bilo izuzetno teško. Jer koliko god da ste pripremljeni na tako nešto nikad niste pripremljeni dok ne doživite, i ne može se čovek na to navići – ističe.

Dr Krtinić kaže da je svaki talas koji su preživeli bio težak za sebe, što zbog broja pacijenata, što zbog težine kliničke slike.

- Želite svakom da pomognete, nekad smo gledali kako pacijent tone i to je zaista u tim momentima jako teško. O tome najbolje mogu da pričaju lekari intenzivisti, anesteziolozi koji su lečili pacijente koji su bili na respiratoru. A izazov za epidemiologa je bio što je sve vreme paralelno radio “zeleni” deo bolnice i kovid deo. Imali smo dve paralelne bolnice, jednu “crvenu“ zonu i bilo je jako teško postići da oba sistemu funkcionišu besprekorno– zaključuje.

Nulti pacijent je već 7. marta 2020. godine prebačen iz Subotice u novosadski Klinički centar Vojvodine gde se borio sa opakim virusom 23 dana.

On se danas oseća dobro, a od njegovom prijema u Opštu bolnicu u Subotici stigli smo do petog talasa uz velike nade da uskoro izlazimo iz epidemije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.