OD SUTRA DRASTIČNA PROMENA VREMENA, KO IZDRŽI PRIČAĆE! Srpski meteorolog upravo objavio prognozu
Ilustracija, Foto: Nenad Petrović

vremenska prognoza

OD SUTRA DRASTIČNA PROMENA VREMENA, KO IZDRŽI PRIČAĆE! Srpski meteorolog upravo objavio prognozu

U četvrtak i u petak u Srbiji promenljivo oblačno, samo u četvrtak ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom

Objavljeno:

Pred nama je prolećni dan sa temperaturom do 18 stepeni, međutim, već sutra stiže nam promena vremena, a od četvrtka će biti hladnije. Pravo proleće se očekuje tek u poslednjoj dekadi marta kaže meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić.

- I današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro i veoma hladno, uz mraz. Jedino je centar Beograda bio u ''plusu'', a u ostalim predelima Srbije bilo je ispod nule, u Sjenici 15 stepeni ispod nule. Pred nama je sunčan i topao dan, posle podne i uveče uz umereno naoblačenje. Maksimalna temperatura biće od 14 do 18, u Beogradu do 16 stepeni.

Sutra se iz centralne Evrope do našeg područja očekuje dolazak oslabljenog hladnog fronta.

- U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno. Već ujutro u severnim predelima Vojvodine, tokom prepodneva u severoistočnim predelima Srbije, a tokom dana i u svim ostalim predelima Srbije očekuje se kiša. Pred prodor hladnog fronta duvaće jugozapadni vetar, a jutro će biti znatno toplije nego današnje i ono od prethodnih dana, tako da će jutarnja temperatura u većini predela biti od 2 do 6, samo na jugoistoku Srbije koji stepen ispod nule. Maksimalna temperatura sredinom dana biće od 8 do 14, u Beogradu do 12, dok se hladnije očekuje u Negotinskoj Krajini, maksimalna temperatura do 5. Hladni front doneće u toku dana i skretanje jugozapadnog vetra na umeren do pojačan severozapadni, prilazno i jak, a počeće i priliv nešto svežije vazdušne mase - kaže Đurić.

1 / 9 Foto: Emilija Jovanović

Vazdušni pritisak koji je ovih dana zbog uticaja anticklona, biće u četvrtak u daljem porastu.

- U četvrtak i u petak u Srbiji promenljivo oblačno, samo u četvrtak ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Maksimalna temperatura tokom ova dva dana biće od 8 do 12, u Beogradu do 10. Za vikend i u ponedeljak Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog anticiklona sa severa i iz centralne Evrope, pri čemu će vazdušni pritisak u centru biti čak preko 1050 mb. Taj anticiklon usloviće nad celom Evropom stabilno i suvo vreme - navodi Đurić i dodaje:

- Dakle, pod njegovim uticajem u Srbiji za vikend i u ponedeljak stabilno, pretežno sunčano i suvo, ali i hladno, jer će sa istoka pristazati hladna vazdušna masa. Ujutro se očekuje slab do umeren mraz, a tokom dana maksimalna temperatura biće od 5 do 9, u Beogradu do 8. Prolazno će duvati i košava, koja će biti hladnog karaktera, tako da će osećaj hladnoće biti dodatno izražen.

Pravo proleće krajem marta

Prema trenutnim prognozama, pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska i u nastavku sledeće sedmice u Srbiji će biti suvo i stabilno, ali i toplije, uz postepeni porast temperatura od 23. marta, tako da će one od sredine treće dekade marta biti nalik prolećnim i kretaće se oko 15 -ak stepeni.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu marta od 10 do 13°C, vidimo da će one do petka biti oko prosečnih vrednosti, potom za vikend i početkom sledeće sedmice za oko 5 stepeni ispod proseka za ovo doba godine, da bi se potom prema kraju meseca vratile na vrednosti oko ili nešto iznad proseka za ovo doba godine.

- Prva dekada marta i sam početak druge dekade prosečno su bili veoma hladni sa temperaturama za 5 do 10 stepeni nižim od proseka, a tokom tog perioda bilo je hladnije nego tokom februara ili tokom delova januara. Kada su padavine u pitanju, ako izuzmemo sutrašnje slabe padavine, do kraja marta nema na vidiku značajnih padavina i to kao posledica delovanja snažnog anticiklona, koji će uslovljavati suvo vreme. Dakle, nedostatak padavina mogao bi da poveća i intenzitet suše, što bi se nepovoljno odrazilo na poljoprivredu i ratarstvo, koji su u prethodnom periodu već bili ugroženi zbog niskih tempertaura i jakih mrazova - kaže Đurić i dodaje da su februar i mart u proseku najsušniji meseci u Srbiji, dok su maj i jun u proseku meseci sa najvećom količine kiše.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.