ČUKUNDEDA PUTINOVOG BLISKOG SARADNIKA SAHRANJEN JE U SRBIJI? O ovome se MALO ZNA!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

prvi čovek Roskosmosa

ČUKUNDEDA PUTINOVOG BLISKOG SARADNIKA SAHRANJEN JE U SRBIJI? O ovome se MALO ZNA!

To znači da su u Srbiji sahranjeni neki članovi Državne dume, general Mihail Aleksejev, vrhovni komandant ruske armije, Petar Vrangel, glavni komandant ruske Bele garde, piše RTS

Objavljeno:

Oni koji prate savremenu Rusiju verovatno znaju ko je Dmitrij Rogozin, za one koji ne znaju reč je o jednom od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ono što se, pak, malo zna, je da je Rogozinov čukundeda sahranjen u Srbiji, i to verovatno na teritoriji Vojvodine.

Rogozinov čukundeda je u Srbiju došao zajedno sa ruskim emigrantima posle Oktobarske revolucije, koja je dovela boljševike na vlast.

Dmitrij Rogozin
foto: Tviter printscreen

Masovna emigracija

U Rusiji je vođen surov građanski rat, tokom kojeg je u dramatičnim preobražajima streljana carska porodica. To je označilo i početak masovne emigracije tokom koje je otišlo oko dva miliona ljudi. Bila je to najmasovnija politička emigracija u svetu između dva svetska rata.

Izbeglice su se rasejale po gotovo svim državama Evrope, oko 200.000 njih dospelo je na Balkan, a oko 44.000 njih našlo je utočište u Jugoslaviji.

Među izbeglim ljudima bilo je pripadnika različitih društvenih grupa, mnogo istaknutih ljudi iz kulture, nauke, politike.

U Srbiji je tada, osim generala Petara Vrangela, koji se nastanio u Sremskim Karlovcima, došao i predsednik Držvne Dume Mihail Rodžianko, čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, i mnogi drugi ruski naučnici, umetnici, lekari.

To znači da su u Srbiji sahranjeni neki članovi Državne dume, general Mihail Aleksejev, vrhovni komandant ruske armije, Petar Vrangel, glavni komandant ruske Bele garde, piše RTS.

Potomci znamenitih Rusa

U našoj zemlji su živeli i potomci i rođaci Suvorova, Puškina, Ljermontova, Tolstoja, Bulgakova…

– Negde ovde u Srbiji je sahranjen moj čukundeda i želeo bih da nađem njegove korene. Nažalost, ima mnogo napuštenih grobova ruskih oficira. Moj čukundeda je bio jedan od komandanata Bele garde na jugu Rusije i 1920. godine je sa ostatkom ruske Bele garde otišao u emigraciju, došao je brodovima zajedno sa Vrangelom. Vrangel je sahranjen u Beogradu i danas je moja supruga bila tamo, u tom malom hramu… Ovde je sahranjen i moj čukundeda Nikolaj Antonovič, ja bih želeo da nađem njegove korene – rekao je svojevremeno Rogozin za Sputnjik, prenosi RTS.

Ko je Dmitri Rogozin?

Dmitrij Olegovič Rogozin (rus. Дмитрий Олегович Рогозин, Moskva, 21. decembar 1963) ruski je političar, diplomata i doktor filozofskih nauka. Bio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri NATO-u od 2008. do 2011. godine.

Od 2011. do 2018. bio je zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije zadužen za odbrambenu industriju i svemir.

Dmitri Rogozin
foto: Profimedia

Dmitrij Rogozin se rodio u porodici koja ima dugu vojničku tradiciju. Po očevoj liniji Rogozin pripada poljskom plemićkom rodu Mitkeviča-Želtoka. Međutim, jedan njegov pradeda (deda njegove majke), Milan Jovanović Karadžić, ima srpsko poreklo iz plemena Drobnjaci.

Milan se rodio i odrastao u selu Petnjica kod Šavnika u Crnoj Gori odakle je kao dobrovoljac otišao u Rusko-japanski rat (1904—1905) zajedno sa još nekoliko hiljada sunarodnika. Nakon rata Milan je ostao u Rusiji i tu je zasnovao porodicu. Umro je 30-ih godina u Orenburgu gde se i danas nalazi njegov grob.

Jedan čukundeda mu je bio general Nikolaj Antonovič Mitkijevič-Žoltok, jedan od rukovodilaca Belog pokreta na jugu Rusije i 1920. je zajedno sa Vrangelom emigrirao u Srbiju, gde je i sahranjen.

Otac Dmitrija Rogozina je bio Oleg Konstantinovič Rogozin, general-potpukovnik, profesor, doktor tehničkih nauka, heroj socijalističkog rada. Do odlaska u penziju vršio je dužnost prvog zamenika načelnika Službe naoružanja Ministarstva odbrane Sovetskog Saveza.

Majka mu je bila Tamara Vasiljevna Rogozina (devojačko Prokofjeva). Do odlaska u penziju radila je u stomatološkom kompleksu Moskovskog medicinskog stomatološkog instituta.

Dmitrij Rogozin je 1996. na Filozofskom fakultetu Moskovskog univerziteta odbranio disertaciju na temu „Rusko pitanje i njegov uticaj na nacionalnu i međunarodnu bezbednost“ i postao je kandidat (magistar) filozofskih nauka. Godine 1999. odbranio je doktorsku disertaciju na temu „Problemi nacionalne bezbednosti Rusije na kraju 21. veka“, navodi se na Vikipediji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.