KOLIKO IZBEGLICA IZ UKRAJINE JE ZA 15 DANA UŠLO U SRBIJU? Oglasili se iz radne grupe za migracije
Izbeglice, Foto: Profimedia, Wikipedia

ne očekuju masovni priliv

KOLIKO IZBEGLICA IZ UKRAJINE JE ZA 15 DANA UŠLO U SRBIJU? Oglasili se iz radne grupe za migracije

Podsećamo da je Komesarijat za izbeglice i migracije uputio svojim poverenicima u svakoj opštini u Srbiji, instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Objavljeno: 12:40h

U periodu od 25. februara do 9. marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo je ukupno 6.784, a izašlo 5.721 državljana Ukrajine, rečeno je na 26. sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova kojom je predsedavao predsednik Radne grupe, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Lica za koja su izvršene prijave boravišta, izvršene su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja. Napominjem da za sada ne očekujemo nikakav masovni priliv lica iz Ukrajine - naglasio je ministar policije Vulin i dodoao da je Srbija i ovog puta spremna da adekvatno odgovori na sve izazove i posledice koje mogu biti prouzrokovane zbog aktuelne krize u Ukrajini.

1 / 6 Foto: Profimedia

Na sednici su, takođe, razmatrani i definisani načini na koji će naša zemlja rešavati probleme migracionih tokova nastalih usled krize u Ukrajini. U tom cilju Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova usvojila je i Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu.

Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova podneli su izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru policije Aleksandru Vulinu o trenutnom stanju u centrima za smeštaj migranata i tražilaca azila i trendovima migracionih tokova iz zemalja Azije i Afrike tokom 2021. godine.

- Za sada nemamo smeštenih korisnika, ali se nekoliko desetina izbeglica iz Ukrajine, koji u Srbiji borave kod prijatelja ili rodbine, javilo na otvoren telefon Komesarijata (064 8283171) da se raspita o mogućnostima da budu smešteni kod nas i o vrstama pomoći koje mogu da dobiju - rečeno nam je tada iz Komesarijata.

Prvi korisnici biće smešteni u renoviranom centru u Vranju.

- Komesarijat za izbeglice i migracije može odmah da stavi na raspolaganje do više od hiljadu mesta za izbeglice iz Ukrajine, u centrima kojima upravlja. Centri se nalaze širom Srbije. Korisnicima je moguće pored smeštaja, hrane, odeće, obuće, paketa za higijenu, hrane za bebe... pružiti i druge vrste pomoći, kao što su pravna i psihološka pomoć, potpuna medicinska zaštita, uključivanje dece u obrazovni sistem Srbije i drugo - dodali su.

Podsećamo da je Komesarijat za izbeglice i migracije uputio svojim poverenicima u svakoj opštini u Srbiji, instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine. U instrukciji se navodi da se, u skladu sa novonastalom situacijom u Ukrajini, može očekivati da im se jedan broj lica obrati za informacije i pomoć.

Poverenicima je dostavljen obrazac koji treba da popune, a u kojem se iskazuju potrebe lica koja im se obraćaju (smeštaj, hitna, zdravstvena zaštita, odeća, obuća).

Posebno je naglašeno da, u slučaju da se pojavi maloletno lice bez pratnje, istog trenutka obaveste nadležni centar za socijalni rad.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.