DIREKTORI OPENSA: Srpska Atina je prvi grad u Srbiji koji ima infrastrukturu namenjenu mladima
Ilustracija, Foto: NSEPK

NOVI SAD – PIONIR OMLADINSKE POLITIKE

DIREKTORI OPENSA: Srpska Atina je prvi grad u Srbiji koji ima infrastrukturu namenjenu mladima

Možda najvažniji faktor za dobijanje titule Omladinske prestonice Evrope jeste činjenica da je Novi Sad svojevrstan pionir omladinske politike

Objavljeno:

Kada je Novi Sad pre skoro šest godina u Varni proglašen za Evropsku prestonicu mladih za 2019. godinu, ta vest odjeknula je kao bomba. Nema mnogo evropskih gradova koji bi mogli da se pohvale tom prestižnom titulom, kao Srpska Atina, jer samo grad koji je fokusiran na mlade ostaje živ grad.

Prvi grad koji je kreirao lokalni plan politike za mlade

Sa izvršnim direktorom “OPENS”-a i njegovom zamenicom, Vukašinom Grozdanovićem i Natašom Igić, podsetli smo se kako je to izgledalo te 2019. kada je tituta pripala Novom Sadu.

-Možda najvažniji faktor za dobijanje titule Omladinske prestonice Evrope jeste činjenica da je Novi Sad svojevrstan pionir omladinske politike. Predstavlja prvi grad u Vojvodini koji je kreirao lokalni akcioni plan politike za mlade, uslađen sa ciljevima održivog razvoja.

Kulturna i politička pozadina Novog Sada predstavljale su veliku prednost u procesu kandidature, jer je već bio grad prilagođen potrebama mladih – sa svojom Kancelarijom za mlade, Gradskom upravom za sport i mlade, organizacijama mladih i za mlade, kao i već postojećim sadržajem za mlade koji su godinama dodatno unapređivani.

Šta je specifično za Novi Sad u odnosu na prethodne prestonice mladih?

-To je svakako činjenica da je mandat za sprovođenje titule dobio Omladinski savez udruženja “OPENS” kog su osnovale organizacije Savez Centar za omladinski rad, Savez studenata Medicinskog fakulteta i mladih zdravstvenih radnika Novog Sada, Omladina JAZAS Novi Sad, BalkanIDEA Novi Sad, Inženjeri zaštite životne sredine i Kulturanova. Udružene omladinske i organizacije civilnog društva su skupile i simbolčnih 2019 potpisa mladih ljudi za kandidaturu našeg grada, pri čemu je obezbeđena podrška mladih i na lokalnom nivou.

Ako pogledamo unazad – šta je ove tri godine promenjeno na bolje kada je reč o položaju mladih?

-U najkraćim crtama – mladi iz različitih miljea su konačno dobili priliku da učestvuju u različitim kreativnim, edukativnim i zabavnim programima namenjenim mladima, ali su im dodatno približeni procesi omladinske politike i programi mnogih organizacija civilnog društva na teritoriji grada i šire koji doprinose razvoju i edukaciji mladih. Mladi su dobili nove prostore, info tačke, unapređene zdravstvene i socijalne usluge u gradu, podršku da stvaraju i inoviraju, priliku da unaprede svoja znanja i veštine, razmenjuju iskustva i mišljenja sa mladima iz Evrope i mogućnost da utiču na razvoj svog grada.

Preko 60 omladinskih organizacija čija je vizija da mladi postanu pokretači Grada

Koliko je unapređena omladinska politika i u čemu se to najviše ogleda?

-Jedan od mehanizama kreiranih na inicijativu “OPENS”-a jeste i Novosadski omladinski forum, mreža novosadskih omladinskih organizacija, koji broji preko 60 omladinskih organizacija, čija je vizija da mladi postanu glavi pokretači i akteri razvoja Grada Novog Sada.

Oformljen je i Gradonačelnikov Savet za mlade 2017. godine u okviru kog mladi imaju priliku da učestvuju u donošenju važnih odluka na nivou grada Novog Sada. Na inicijativu “OPENS”-a, predstavnici mladih su po prvi put dobili priliku da postanu deo komisije za dodelu sredstava i odobravanje projekata koji se tiču mladih.

Realizovali smo niz različitih događaja u okviru kojih su mladi dobili priliku da po prvi put vode struktuiran dijalog sa donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, ali i da daju svoje sugestije, utiske i mišljenje na već postojeće zakone i nacionalnu strategiju za mlade.

Da li je Omladinski centar “OPENS” u Kreativnom distriktu, u Kineskoj četvrti najveća tekovina proizašla nakon 2019.godine?

-Omladinski centar “OPENS” jeste najveća tekovina godine titule. Sama zgrada je u vlasništvu Grada, a Grad Novi Sad postaje prvi grad u Srbiji koji ima infrastrukturu namenjenu isključivo mladima i omladinskim aktivnostima. Grad Novi Sad je ugovornim odnosom poverio “OPENS” savezu upravljanje Omladinskim centrom “OPENS”, je prostor opremio i kreirao sadržaje od značaja za mlade, ali i obezbedio pravo na korišćenje prostora svim akterima omladinske politike u Novom Sadu.

Proizašao je iz ideje da, nakon godine titule i dugogodišnjeg rada sa mladima, na raspolaganju kreira infrastrukturu u kojoj će mladi trajno moći da organizuju i prisustvuju različitim sadržajima, bez novčane nadoknade. Ujedno, predstavlja i prostor za inicijative mladih (ciljne grupe od 15 do 30 godina) – svejedno da li su u pitanju neformalne organizacije ili mladi koji su već deo omladinskih organizacija i organizacija za mlade.

Ideja je da se ovakav primer dobre prakse ne zaustavi u Novom Sadu, već da prostore poput ovog otvorimo i realizujemo i u drugim opštinama. U toku 2021. godine, sprovedena je studija izvodljivosti otvaranja omladinskih centara i prostora za mlade u različitim opštinama širom Srbije. Tokom 2022. godine, plan je da se izaberu opštine koje će dobiti ovakav tip prostora u već postojećoj infrastrukturi koja će biti rekonstruisana ili će se izgraditi potpuno novi prostori za ovu namenu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.