MODROVRANA JE STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA U SRBIJI: Zovu je i SMRDIVRANA, evo i zašto! (FOTO)
Modrovrana, Foto: Profimedia

zanimljivosti

MODROVRANA JE STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA U SRBIJI: Zovu je i SMRDIVRANA, evo i zašto! (FOTO)

Iako je modrovrana letačica, zbog kratkih i slabih nogu na tlu samo skakuće

Objavljeno: 11:30h

Upoznajte modrovranu, pticu koja je zbog svoje ugroženosti strogo zaštićena vrsta u Srbiji.

1. Modrovrana (Coracias garrulus), poznata i po imenima zlatovrana, plava vrana i smrdivrana je ptica iz porodice modrovrana (Coraciidae) i potporodice Coraciinae.

2. Naseljava oblast Evrope, od srednje Evrope do Kaspijskog jezera. Živi najčešće u šumarcima okruženim čistinama, otvorenim terenima sa malo drveća i grmlja. Ako može da nađe dovoljno hrane može se videti i u blizini naselja.

3. Liči na manju vranu. Duga od 29 do 32 cm, sa rasponom krila od 52 do 58 cm, teška oko 30 grama.

4. Mužjak i ženka su slične boje, plavo-zelene. Leđa su svetlobraon, krila plavo-zelena sa tamnim ivicama, vrat i trbuh svetlucavo plavo-zeleni, a rep plavo-zelen sa srednjim perima braon boje. Kljun je crn, krupan i dug, a noge žute. U reproduktivnom periodu mužjak dobija jarkoplavu boju, a traka na repu je ljubičasta.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/PticeForum

5. Iako je modrovrana letačica, zbog kratkih i slabih nogu na tlu samo skakuće.

6. Modrovrana često lovi krupne insekte, kao što su razni tvrdokrilci, skakavci, zrikavci, vilini konjici. Hrani se povremeno malim sisarima, vodozemcima i gmizavcima, a za vreme seobe i biljnom hranom.

7. Modrovrana svoj stub vreba sa stuba ili grane. Kada ga spazi strmoglavi se na njega i hvata ga na tlu. Pre nego što ga proguta vraća se na polazno mesto, gde plen često udara o podlogu ili baca u vazduh.

8. Za gnezdo modrovrana koristi napuštene duplje detlića ili prirodne duplje u stablima drveća. Ako nema duplji, ona će iskopati 50 do 60 cm duboku duplju u šupljem drvetu, često na hrastu, a u južnim krajevima i u zemljištu. U aprilu ženka snese 2 do 5 belih jaja, koja pretežno ona greje, a mužjak ređe. Nakon oko 18 dana izležu se ptići koje hrane oba roditelja. Za oko 30 dana ptići su sposobni za samostalni let.

Modrovrana
foto: Printscreen/Youtube/PticeForum

9.Gnezdo modrovrane smrdi, jer ga ne čisti, zbog čega je i dobila nadimak smrdivrana. Ali taj njen neprijatni miris odbija predatore. Međutim, posle kraćeg leta smrad se gubi - i kod odrasle vrane i kod ptića.

10. Modrovrana je ptica selica koja zimu provodi u istočnoj i južnoj Africi.

11. Poslednjih decenija populacija modrovrana u Evropi je u osetnom padu zbog nestajanja izvornih staništa, pre svega stabala sa dupljama za njihovo gnežđenje, kao i obimne upotrebe hemijskih sredstava u prirodi.

12. Modrovrana spada u ugrožene vrste ptica. U Srbiji je ova ptica strogo zaštićena vrsta.

(Espreso / Artnit.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.