ČUBRILO DAO NAJNOVIJU PROGNOZU: Hladan talas udariće Srbiju za vikend, temperatura i do MINUS PETNAEST!
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

TEMPERATURNI ŠOK

ČUBRILO DAO NAJNOVIJU PROGNOZU: Hladan talas udariće Srbiju za vikend, temperatura i do MINUS PETNAEST!

U brdsko-planinskom delu Srbije i Crne Gore treba očekivati konkretnije snežne padavine koje bi potrajale i u četvrtak tokom većeg dela dana te bi nad ovim predelima do četvrtka uveče palo od 4 centimetara do 10-13 centimetara snega, u zavisnosti od lokaliteta

Objavljeno:

Danas će biti promenljivo oblačno i hladno u Srbiji. Ka našoj zemlji se spušta nova količina hladnog vazduha koja će od sutra usloviti vrhunac ovog hladnog talasa, piše na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

- U nižim predelima uglavnom će biti suvo ili uz pojavu slabih padavina na granici kiše i snega, dok se u brdsko-planinskom delu Srbije i Crne Gore, istočne i dela središnje BiH očekuju naleti snega uz lokalno povećanje snežnog pokrivača i za preko 5 centimetara. Više sunčanog vremena na zapadu i jugu regiona. Dnevni maksimum od plus 3 do plus 8 stepeni Celzijusa, vetar će biti umeren zapadni i severozapadni kaže Čubrilo.

U toku noći ka četvrtku i u četvrtak pre podne preko regiona će se sa severoistoka premestiti još jedan hladan front iza koje se spušta jezgro vrlo hladnog vazduha. U toku noći ka četvrtku nad većim delom regiona oblačno i hladno uz moguću pojavu prolaznog snega, koji se osim na planinama ponegde očekuje i u nižim predelima, posebno na istoku Hrvatske, severu Srbije, severu i severoistoku BiH. Reč je uglavnom o slabim padavinama, ali lokalno bi moglo na kratko biti vrlo jakog snega uz formiranje manjeg snežnog pokrivača, do oko 2 centimetara visine.

1 / 20 Foto: RINA

- U brdsko-planinskom delu Srbije i Crne Gore treba očekivati konkretnije snežne padavine koje bi potrajale i u četvrtak tokom većeg dela dana te bi nad ovim predelima do četvrtka uveče palo od 4 centimetara do 10-13 centimetara snega, u zavisnosti od lokaliteta. Najmanje padavina ili bez njih na zapadu i jugozapadu regiona i duž obale Jadrana - kaže meteorolog.

U kopnenim predelima tokom noći ka četvrtku vetar u okretanju na jak i vrlo jak severni i severoistočni, dok će duž Jadrana sutra biti jake ibure. U četvrtak posle podne na severu regiona smanjenje oblačnosti uz razvedravanje. Dnevni maksimum od plus 1 do plus 6 stepeni Celzijusa, uveče u daljem padu.

U noći ka petku sneg ponegde na planinama Srbije i Crne Gore, dok će nad većim delom regiona preovlađivati vedro i vrlo hladno tako da će u petak jutarnji minimum biti veoma nizak za ovo doba godine i trebao bi se kretati od minus 8 do minus 3 u nizijama i do oko minus 15 stepeni ponegde na višim planinama.

U petak uglavnom suvo, ali veoma hladno uz pojačan severni vetar i dnevni maksimum od 0 do plus 5 stepeni Celzijusa, uveče vetar u slabljenju i noć ka suboti donosi vedro i ponovo veoma hladno vreme uz minimume slične onim od protekle noći, ali ponegde u kotlinama Srbije i Crne Gore minimum bi mogao pasti i koji stepen ispod minus 15 stepeni Celzijusa.

U subotu tokom dana sunčano i prohladno uz maksimum od plus 4 do plus 9 stepeni Celzijusa, dok će vetar biti slab. Nedelja ujutro ponovo donosi mraz ali ipak slabiji, dok će dnevni maksimum biti od plus 5 do plus 10 stepeni Celzijusa.

Od nedelje sa izmeštanjem jezgra anticiklona nad našim delom Evrope sledi sunčano i osetno toplije vreme. Nad Pirinejskim poluostrvom se računa na razvijanje jakog ciklona ali on ne bi imao uticaja na vreme kod nas osim što bi ka nama pokrenuo topao vazduh te bi uz toplu košavu na jadranu oko 15. marta maksimumi bili i do plus 17 stepeni Celzijusa ponegde.

- Posle 19. marta modeli sve više podržavaju novo izmeštanje jezgra anticiklona na sever pri čemu bi se ka nama ponovo sa severoistoka pokrenulo hladnije strujanje, topla košava bi verovatno prešla u svoju hladno varijantu, dok bi duž Jadrana ponovo bilo bure.

Koliko bi to zahlađenje bilo jako i koje bi sve njegove karakteristike mogle biti sada nije moguće precizno reći, ali deluje da posle kratkotrajnog prolećnog intemeca, ponovo sledi relativno hladno vreme.

Danas i sutra ponegde naleti snega, a zatim do 11. marta veoma hladno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.