METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Spremite se za VELIKE PROMENE, a OVDE ĆE PASTI NOVI SNEG
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen/YT/Nova S

VREME U SRBIJI

METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Spremite se za VELIKE PROMENE, a OVDE ĆE PASTI NOVI SNEG

U subotu vetar severoistočni uz dnevni maksimum od +3 do +7,a u nedelju još hladnije uz maksimu do 0 do +5 stepreni Celzijusa. Jutarnji minimumi do -4 do +1 stepen Celzijusa

Objavljeno:

Od petka posle podne promena vremena, za vikend hladno uz padavine. Početkom naredne nedelje još hladnije uz povremene padavine, dok je postepeno otopljenje moguće posle 13. marta.

1 / 9 Foto: Ana Paunković

U petak posle hladnog jutra sa maglom i mrazom ponegde tokom posle podneva naoblačenje koje će sa samo ponegde usloviti pojavu slabe kiše i snega preko 800mnv. Vetar u okretanju na severni smer i na udare može biti pojačan. Jutarnji minimum od -4 do +2, a dnevni maksimum od +4 do +9 stpeni Celzijusa, najavio je u svojoj najnovijoj prognozi meteorolog Marko Čubrilo.

Za vikend pretežno oblačno i hladnije, posebno u nedelju. Vremenske prilike nad nama će biti pod uticjem ciklona nad Jonskim morem i dotoka hladnog vazduha sa severoistoka Evrope.

U subotu nad većim delom regiona pretežno oblačno i hladno, posle posne i uveče nad srednjim i južnim Jadranom, priobaljem Crne Gore, planinskim zaleđem ove džave kao i ponegde nad Dinaridima povremene padavine. Na primorju i uz obalu kiša, dok je unutrašnosti, posebno preko 800mnnv moguć sneg. U nedelju će se naoblačenje proširiti i nad središnje i severne predela donoseći prolazne padavine, najčešće u obliku snega ili susnežice koja će prelaziti u sneg.

Do ponedeljka ujutro nad velikom delom regiona treba očekivati formiranje snežnog pokrivača. Po večernjem tumačenju ECMWF-a nad planinskim delom regiona preko 800mnv može pasti i preko 10cm-15cm snega, dok će najmanje snega dobiti krajnji sever i severozapad kao i jugoistok regiona.

U subotu vetar severoistočni uz dnevni maksimum od +3 do +7,a u nedelju još hladnije uz maksimu do 0 do +5 stepreni Celzijusa. Jutarnji minimumi do -4 do +1 stepen Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje po periferiji jakog anticiklona sa centrom nad zapadom Rusije i Skandinavijom ka našem delu Evrope će se pokrenuti još jedno jezgro vrlo hladnog vazduha. Još nije jasno hoće li doći do razvijanja ciklona nad širim područjem Jadrana.

Zlatibor, Sneg
foto: RINA

Svakako do kraja sledeće nedelje ostaje hladnije od proseka uz moguće padavine, posebno oko 08. marta. Obzirom da će biti relativno hladno formiranje uglavnom tanjeg, snežnog pokrivača je moguće i u nizijama.

RHMZ upozorio na sneg

Kako je RHMZ najavio, u subotu posle podne i uveče na jugu Srbije stiže naoblačenje sa susnežicom i snegom, koje će se u toku noći proširiti najpre na centralne krajeve, a u nedelju tokom dana na celu zemlju. U nižim predelima se uz sneg ponegde očekuje i kiša.

Na zapadu i jugu Srbije od 5 do 10 cm, a na planinama i do 20 cm novog snega. U ostalim krajevima ponegde može doći do stvaranja manjeg snežnog pokrivača.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.