POLICAJCA U PENZIJI I NJEGOVU BOLESNU SUPRUGU SU HTELI DA ISELE USRED LEDENIH DANA: Umalo da ostanu bez doma (FOTO)
Porodica Boroje, Foto: Stefan Kojić

NIKO BEZ DOMA!

POLICAJCA U PENZIJI I NJEGOVU BOLESNU SUPRUGU SU HTELI DA ISELE USRED LEDENIH DANA: Umalo da ostanu bez doma (FOTO)

Željko Boroje je policajac u penziji, a njegova supruga Milena je invalid i boluje od raka

Objavljeno: 12:01h

Policajac u penziji Željko i Milena Boroje žive u podrumu zgrade u Ulici Koste Glavinića, u 30 kvadrata.

Ovo je njima jedini dom, a za danas u 11:30 časova bilo je zakazano njihovo iseljenje, koje je odloženo do daljeg.

1 / 6 Foto: Stefan Kojić

Pokušaj iseljenja mogli ste pratiti na Facebook stranici združene akcije "Krov nad glavom".

11:52 Iseljenje je odloženo, izvršitelj je otišao.

11:39 Advokati navode da je razlog za obustavu iseljenja laž.

- On hoće da konstatuje da se izvršenje odlaže zato što ne može da pristupi u prostoriju, što je laž. Da bi mogao da sprovede izvršenje, treba da bude izvršni poverilac tu.

11:36 Željko Boroja je rekao da im daje nadu to što je načelnica odeljenja za imovinsko pravna pitanja, Stanković Marina, danas rekla da niko neće izaći i da će predmet mirovati do daljeg.

11:31 Stigli su izvršitelji, ali bez policije.

11:30 Tu je i drugi advokat porodice, Branko Smiljanić.

- Milena je u jako lošem stanju, šlogirala se posle poslednjeg iseljenja. Ne može ni da se kreće kako treba posle moždanog udara, navodi Smiljanić.

1 / 15 Foto: Stefan Kojić

11:24 Na licu mesta je Carević Miloš, advokat porodice.

- Ovo je već treći pokušaj iseljenja, tri pokušaja su bila 2019. septembar, novembar i decembar. Tada je izvršenje vršio sudski, a sada javni izvršitelj. Posle trećeg pokušaja iseljenja gospođa Milena je dobila teški moždani udar. Zanimljiv je način kako je došlo do problema. Željku je stan bio dodeljen devedesetih godina od strane Savezne stambene komisije, jer je bio radnik MUP-a 44 godine. Od toga je 5 godina proveo i na Kosovu braneći Srbiju. Ovaj stan je dobio na privremeno korišćenje do konačne odluke o dodeli stana. Ova odluka o dodeli na privremeno korošćenje nikad nije izmenjana ona je i dalje validna a pitanje zvanične dodele se do danas nije rešilo. Slučaj Željka Boroja, kao i slučaj ostalih policajaca niko godinama nije rešavao. Na naš predlog je formirana Radna grupa za rešavanje problema zaposlenih u ovom ministarstvu, ali do danas je bilo kakav odgovor na rešavanje ovog problema izostao, priča advokat za Espreso.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

- Ono što još mogu da istaknem, osim što postoji zakonski osnov za rešavanje ovog problema, porodica Borojev se nalazi u takvom stanju da ne mogu otići nigde jer nemaju nijednu drugu stambenu jedinicu. Dok je postojala zakonska obaveza, Željku, kao i svim zaposlenima skidana su sredstva kako na ime stambenog fonda, tako i za potrebe izgradnje odmarališta saveznog MUP-a u Bečićima. Pri ovakvom stanju stvari, krajnje je nemoralno i nezakonito da dugogodišnji radnik MUP-a u penziji koji na drugi način ne može da reši stambeno pitanje se prinudno iseljava iz stana sa članovima porodice upravo krivicom državnih organa koji ovu problematiku posle goliko godina nisu rešili. Napominjem da je nakon razdvajanja državne zajednice Srbije i Crne Gore, Republika Srbija preuzela svu imovinu i prava, ali istovremeno i obaveze prema zaposlenima. Pravo na dom je jedno od osnovnih prava na kojima se zasniva evropsko zakonodavstvo, isto je propisano i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slobode član 8. takođe ustavni sud Srbije je 24.01.2020. doneo odluku UŽ 2486/17 kojom je utvrđena povreda praca donosioca zalbe na poštovanje doma zajamčeno članom 8 evropske konvencije. Takođe ne treba zaboraviti da Republika Srbija teži da uđe u Evropsku uniju, a ne trebamo zaboraviti da je pravo na dom jedno od osnovnih prava proklonovano i evropskim zakonodavstvom. Ako želimo da pristupimo EU svoje poslove i obaveze, ne treba samo verbalno da radimo već i u praksi treba da pokažemo da smo deo te EU i da poštujemo evropsko zakonodavstvo kao i osnovna ljudska prava, dodaje advokat Carević.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

- Željko Boroje je policajac u penziji, a njegova supruga Milena je invalid i boluje od raka. Umesto da reši njihovo stambeno pitanje, kao što je odavno bila u obavezi, država im je pre 20 godina dodelila jedva uslovan "privremeni" smeštaj; a sada hoće da ih i iz tog skromnog smeštaja izbaci na ulicu, navode iz Združene akcije "Krov nad glavom".

- Umesto da obuzda hirove i maniju privatnih korporacija za profitom, država se sve više i sama ponaša kao privatna firma; nema sumnje da se i ovaj napad na dom porodice Boroje pravi da bi Direkcija za imovinu na tom prostoru pravila profit, dodaju iz ove organizacije.

1 / 28 Foto: Stefan Kojić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.