GRAĐANI ODBRANILI RADNIČKE PORODICE SA NOVOG BEOGRADA: Zasad ostaju u svojim domovima, ništa od izbacivanja (VIDEO)
Pokušaj iseljenja, Foto: Marko Nikolić

TEŠKA SITUACIJA

GRAĐANI ODBRANILI RADNIČKE PORODICE SA NOVOG BEOGRADA: Zasad ostaju u svojim domovima, ništa od izbacivanja (VIDEO)

Trudbenik je jedno od 24 preduzeća čiju privatizaciju je Evropski parlament 2011. godine označio kao sumnjivu i zatražio preispitivanje

Objavljeno: 10:53h

Pokušaj iseljenja radničkih porodica iz jedinog doma u Jurija Gagarina 139 - koji su celog života pošteno radili da bi danas bili proglašeni za nečije „dužnike“, kako navode iz Združene akcije "Krov nad glavom", danas je ostao samo pokušaj.

Trudbenik je jedno od 24 preduzeća čiju privatizaciju je Evropski parlament 2011. godine označio kao sumnjivu i zatražio preispitivanje. Deset godina kasnije krivci nisu kažnjeni, niti su žrtve obeštećene. Naprotiv, objekti u kojima žive žrtve privatizacione pljačke su prodati u stečajnom postupku kao obične „nekretnine“, dodaju iz združene akcije.

Iseljenje
foto: Marko Nikolić

Porodicama Ivanović, Caković, Kuridža, Ćulafić-Trbović, Mićanović, Vukajlović, Kljajić, Dragaš, Jakovljević, Đurić, Đurić, Peruničić, Čvorak, Živanović, Milojica preti izbacivanje iz domova, a za danas je bilo najavljeno iseljenje dve porodice.

Čitav događaj mogli ste pratiti i na profilu Združene akcije "Krov nad glavom":

10:08 Otišao je i poverenik, kao i ljudi iz izvršiteljske kancelarije.

10:00 Došao je poverenik Zorana Đerkovića.

9:53 Izvršitelji su stigli, ali kažu da čekaju da se pojave poverilac i policija i da ne žele da dođe do sukoba.

9:40 Stiglo je vozilo za iseljenje.

Iseljenje
foto: Marko Nikolić

-Toliko jadno se osećam, 30 godina sam provela u Trudbeniku, ovde živim 36 godina. Kada se gradila ova zgrada rekli su da će biti odskocna daska našim mladima da imaju gde da žive i da će im se dati zgrada na otkup. Kad su došle tranzicije počele su naše muke, štrajkovi, menjali su naše direktore mislim da smo imali svakog meseca novog direktora. Čekali smo demokratiju, mislili smo da će biti bolje ali od toga nije bilo ništa. Počela je priprema za prodaju Trudbenika, prodat je u martu 2008. Od tada počinje naša golgota. Od tada nas proganjaju, žele da nas isteraju odavde. Pisali smo dopise da nam se omogući otkup, rekli su nam da imaju advokate i da ćemo izaći odavde milom ili silom. Od tada se vučemo po sudovima, mislila sam nikad neću ući u sud, to su strašne stvari. 15 porodica koje strahuju da će izgubiti krov nad glavom. Podneli smo tužbu protiv države jer mislimo da je ona glavni krivac što prolazimo kroz ovu golgotu, duševni bol i pretrpljeni strah za ovih 13 godina je postao neizdrživ. Mi cemo se boriti koliko god budemo mogli, rekla je za Espreso zabrinuta Milojka Vukajlović.

Iseljenje, Trudbenik
foto: Marko Nikolić

Ona kaže da svi strahuju i da nikad ne znaju ko je sledeći.

Iseljenje
foto: Marko Nikolić

Dragan, jedan od stanara, za Espreso je objasnio ko je otkupio hipoteku.

Tužbe je aktivirao Zoran Đerković, on je otkupio hoteku. Njegovi dolaze sa izvršiteljima da bi nas izbacili sada, on traži izvršenje po tužbama koje je podnela Trudbenik gradnja, ali pošto je on otkupio sada imamo problem sa njim.

Prethodni pokušaj izbacivanja bio je 13. maja ove godine.

1 / 15 Foto: Marko Nikolić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.